Pensionāriem invalīdiem cerība saņemt pilnas pensijas

Ja Saeima galīgajā lasījumā pieņems grozījumus likumā Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. gada līdz 2012. gadam pensionāriem, kuriem uz mūžu ir piešķirta invaliditāte, būs tiesības saņemt nesamazinātu pensiju. Pagaidām nav skaidrs, vai šiem pensionāriem samaksās ieturēto pensiju daļu.

Ja Saeima galīgajā lasījumā pieņems grozījumus likumā Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. gada līdz 2012. gadam pensionāriem, kuriem uz mūžu ir piešķirta invaliditāte, būs tiesības saņemt nesamazinātu pensiju. Pagaidām nav skaidrs, vai šiem pensionāriem samaksās ieturēto pensiju daļu.

Saskaņā ar Saeimas pieņemto likumu par pensiju un pabalstu izmaksu krīzes periodā pensijas jūlijā tika samazinātas arī visiem cilvēkiem ar invaliditāti, kuri saņem vecuma pensijas. Šie cilvēki līdz pensionēšanās brīdim parasti saņem invaliditātes pensiju, bet, sasniedzot pensijas vecumu, viņiem ir izvēles iespējas – saņemt invaliditātes vai vecuma pensiju. Lielākā daļa, kuri ir strādājuši un veikuši arī sociālās iemaksas, parasti izvēlas vecuma pensiju, taču faktiski viņi ir cilvēki ar invaliditāti.

Valdība un tostarp Saeima svēti solīja, ka invalīdiem pensijas netiks samazinātas, taču, kā izrādījās, pensionāriem – invalīdiem tās tika samazinātas par 10 procentiem, bet, ja invalīds strādā, tad arī noņemti 70 procenti no pensijas. Samazinājumi skar tikai pensiju, un piemaksa pie pensijas par darba stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim, tiek izmaksāta pilnā apmērā. Līdz ar to likums paredz atšķirīgu attieksmi attiecībā uz invalīdiem, kuri ir invaliditātes pensijas saņēmēji (pensijas samazinājums netiek piemērots), un attiecībā uz invalīdiem, kuri saņem vecuma pensiju (pensija tiek samazināta).

Saeima ceturtdien sāka izskatīt Sociālo un darba lietu komisijas sagatavotos grozījumus šajā likumā, kas noteiks, ka pensiju apmēra samazinājumi par 10 procentiem vai strādājošajiem par 70 procentiem netiek attiecināti uz personām, kuras saņem vecuma pensiju un ir invalīdi uz mūžu. Šos grozījumus Saeima atzina par steidzamiem un konceptuāli atbalstīja pirmajā lasījumā. Ja likuma grozījumus pieņems, tiem jāstājas spēkā šā gada 1. oktobrī.

Saskaņā ar aprēķiniem nestrādājošo invalīdu uz mūžu – vecuma pensiju saņēmēju – skaits šogad ir ap 6000 cilvēku, savukārt nākamgad šo cilvēku skaits varētu pieaugt līdz 6400, 2011. gadā – 6700, bet 2012. gadā – jau vairāk nekā 7000. Savukārt strādājošo invalīdu, kuri saņem vecuma pensijas, skaits ir daudz mazāks, proti, pašlaik šādu cilvēku ir 1200.

Līdz ar šīm likuma izmaiņām gaidāms izdevumu palielinājums valsts pensiju budžetā – jau šogad 785 060 lati, bet turpmākajos gados – vidēji 3,2 miljoni latu gadā.

***

UZZIŅAI

Cik ir cilvēku ar invaliditāti, kuri saņem vecuma pensiju?

- Nestrādājošie – 6000.

- Strādājošie – 1200.

- Vidējais piešķirtais vecuma pensijas apmērs 2009. gadā ir 181,79 lati.

Latvijā

Nākamā gada un vidējā termiņa budžeta sagatavošanā ir noteikts tikai viens prioritārais virziens – valsts drošība. Raidījumā "Kārtības rullis" pirmais atjaunotās Latvijas aizsardzības ministrs Tālavs Jundzis sniedz savu vērtējumu, vai šāds solis ir pareizs.

Svarīgākais