Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Ardievas kultūrai jeb Saeima debatē par dārgākām koncertbiļetēm

© F64

Iespējams, ka no nākamā gada 1. janvāra biļetes uz kultūras sarīkojumiem un koncertiem maksās dārgāk, jo tiem tiks piemērots 21% pievienotās vērtības nodoklis, gan paredzot atlaides valsts, pašvaldību un biedrību rīkotājiem, kā arī valstiski nozīmīgiem pasākumiem.

Ja cilvēks par ārzemju zvaigznes koncertu var izdot 100 eiro, tad 130 eiro (pēc PVN pievienošanas) par biļeti viņam nebūs problēma samaksāt, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā pauda kultūras ministre Dace Melbārde, norādot, ka palielinājums attieksies uz tiem pasākumiem, kas rīkoti galvenokārt peļņas gūšanai. PVN neuzliks valstiski nozīmīgiem pasākumiem un valsts, pašvaldības, biedrību un sabiedriskā labuma iestādēm, kā arī vietvaras varēs slēgt deleģējuma līgumus ar pasākumu rīkotājiem, ja uzskatīs, ka tas ir nozīmīgs notikums. Diemžēl samazināt visiem nodokli neesot iespējams, turklāt valsts jau tagad dotē teātra un operas izrādes, pretējā gadījumā biļetes būtu daudz dārgākas. Savukārt Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis atzina, ka PVN ietekmēs kultūras pasākumus, jo ne jau visos gadījumos būs runa par ārzemju zvaigžņu koncertiem. Iespējams, ka viena daļa organizētāju izdomās veidus, kā izvairīties no nodokļa maksāšanas, taču citi varbūt pat atteiksies no pasākumiem. Viņš domā, ka iecere, ko rosinājusi Finanšu ministrija (paredzot gada laikā iekasēt par to 3,1 miljonu eiro), nav līdz galam izvērtēta.

Pasākumu rīkotāji uzskata, ka iecere ir klaji diskriminējoša, jo pašreiz paredzētais regulējums ievērojami kropļos konkurenci kultūras pasākumu jomā. «Nevar tā būt, ka publiskas personas automātiski saņem atbrīvojumu no PVN, neskatoties, kādus pasākumus tās rīko un vai to mērķis nav komerciāls, kamēr privātajiem organizatoriem, rīkojot jebkuru pasākumu, tiek piemērota 21% likme, kas ir viena no augstākajām Eiropas Savienībā,» sašutumu neslēpj SIA Positivus grupa pārstāvis Ģirts Majors. Tātad – ja pašmāju mūziķa koncertu rīkos valsts vai pašvaldības kultūras iestāde, tad šie koncerti būs atbrīvoti no PVN, ja mākslinieks pats vēlēsies koncertēt, tad jāmaksā vēl papildu summa. «Mēs šo situāciju jau esam lūguši izvērtēt Konkurences padomei un būsim gatavi apstrīdēt arī citās instancēs, ja tas būs nepieciešams,» apņēmības pilns ir Positivus festivāla rīkotājs.

Līdzīgās domās ir kompānijas MicRec vadītāja Elita Mīlgrāve, kas šādu plānu nosauc par pamatīgu sitienu nozarē iesaistītajiem, arī skatītājiem. Skaidrs, ka valsts budžets tiek lāpīts ar visiem iespējamiem veidiem, taču viņa domā, ka vajadzēja vismaz sākotnēji piemērot kādu pārejas perioda PVN 11 vai 12% apjomā. Daudziem koncertu rīkotājiem nākamā gada sezona ir saplānota, nerēķinoties ar PVN ieviešanu. Tasviss nozīmē, ka būs mazāki ieņēmumi un lielāki izdevumi, kas novedīs pie biļešu cenu celšanas.