Nākamajos gados var trūkt papildu līdzekļu budžetā

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Uzkrātais budžeta deficīts rada situāciju, ka valdībai nākamajos gados papildu līdzekļu budžetā nebūs, brīdina Fiskālās disciplīnas padomē (FDP).

Rīt, 25.septembrī, savu gadskārtējo fiskālās disciplīnas uzraudzības ziņojumu publiskos FDP, kurā padome ir konstatējusi vairākas budžeta un makroekonomikas attīstības tendences, kas nākotnē var radīt riskus valsts finanšu situācijai. FDP brīdina, ka valdībai jau tuvākajos gados var nākties mainīt pašreizējos budžeta plānus un veidot budžetu ar pārpalikumu, lai segtu pašreizējās neatbilstības plānotajam.

Lai skaidrotu sabiedrībai FDP viedokli un iepazīstinātu ar ziņojumu, rīt tiks rīkota preses konference, kurā skaidrojumu par ziņojumu sniegs FDP priekšsēdētājs Jānis Platais.

"Analizējot fiskālās politikas tendences valstī, budžeta veidošanu un pieņemto lēmumu realizāciju, FDP ir virkne secinājumu par potenciālajiem fiskālās politikas riskiem," uzsvēra Platais.

Viņš skaidroja, ka Fiskālās disciplīnas likums, kura ievērošanu uzrauga FDP, ir tiesību norma, kas vidējā un ilgtermiņā nodrošina valsts ekonomisko stabilitāti, tāpēc FDP sagatavo Ministru kabinetam un Saeimai dokumentu, analizējot valsts institūciju, tostarp Finanšu ministrijas, citu ministriju un valdības kopumā īstenoto fiskālo politiku un makroekonomikas attīstības tendences valstī, valsts budžeta sastādīšanu un budžeta izpildes rādītāju atbilstību prognozēm.

Saskaņā ar Fiskālās disciplīnas likumu uzraudzības ziņojums tiks iesniegts izvērtēšanai un secinājumu izdarīšanai gan valdībā, gan Saeimā.

"Mūsu uzdevums ir izvērtēt, vai ir ievēroti fiskālās politikas skaitliskie nosacījumi, vai budžeta sastādīšanai pieņemtais makroekonomikas ietvars atbilst tautsaimniecības apstākļiem, kā arī vai ievērotas citas būtiskas Fiskālās disciplīnas likuma prasības. Šādā kontekstā uzraudzības ziņojums ir svarīgs dokuments, jo parāda kopējo fiskālās politikas ainu un makroekonomikas attīstības prognozes valstī," norādīja Platais.

Preses konferencē, kas notiks 25.septembrī plkst.11 Finanšu ministrijas preses konferenču zālē, Smilšu ielā 1, Rīgā, piedalīsies FDP priekšsēdētājs Jānis Platais, FDP biedrs, "Swedbank" Latvija galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks, Eiropas Komisijas ekonomikas padomnieks Mārtiņš Zemītis un Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Fiskālās disciplīnas padome ir neatkarīga koleģiāla institūcija, kas izveidota ar mērķi nodrošināt fiskālās disciplīnas nosacījumu ievērošanas uzraudzību. Padome uzrauga Fiskālās disciplīnas likuma noteikto nosacījumu ievērošanu un gadskārtējā valsts budžeta likuma projekta sagatavošanu, tostarp uzrauga Fiskālās disciplīnas likuma ievērošanu gadskārtējā valsts budžeta likuma izpildē un fiskālo rādītāju atbilstību prognozētajiem rezultātiem.