Senioru diena kalendārā – septīto gadu

© Publicitātes foto

Kaut arī ANO Ģenerālā asambleja 1991. gadā izsludināja 1. oktobri par Starptautisko veco ļaužu dienu, Latvijā tā atzīmējamo dienu iekļuva tikai 2009. gadā. Savukārt kopš pērnā gada 1. oktobrī atzīmējam Starptautisko senioru dienu, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību iedzīvotāju novecošanas problēmām un veco ļaužu dzīves grūtībām un vientulībai.

2009. gada 10. septembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām, ar kuriem

1. oktobris tika noteikts par Starptautisko veco ļaužu dienu. Latvijas nevalstiskās organizācijas un pašvaldības bija aicinājušas to iekļaut atzīmējamo dienu sarakstā. «Nevalstiskās organizācijas» ir tik bezpersonisks apzīmējums, ka prasīties prasījās noskaidrot, kā šī diena kļuva par atzīmējamu valsts mērogā. Interesanti, ka šogad par Līvānu goda pilsoni kļuva Veneranda Caune (attēlā) un, kā vēsta portāls www.livani.lv, viņai un biedrības Baltā māja direktorei Ingunai Badunei varam pateikties, ka par senioriem nu atgādināts arī kalendārā, «tādējādi uzsverot senioru nozīmi Latvijas sabiedrībā».

V. Caunes vienīgā darbavieta bijusi Līvānu Eksperimentālā bioķīmiskā rūpnīca. Viņa ir bijusi aktīva gan darba gados, gan tāda ir savā seniores vecumā – pašvaldības deputāte, Līvānu novada pensionāru apvienības vadītāja, Latvijas Sarkanā Krusta organizācijas dibināšanas iniciatore Līvānos, daudzu pasākumu organizatore, veicinājusi sadarbību ar citām pensionāru organizācijām Gulbenē, Lielvārdē, Garkalnē, Koknesē u. c. Pēc viņas iniciatīvas Līvānos izveidoti vairāki senioru pašdarbības kolektīvi, no kuriem daļa darbojas joprojām.

Šā gada vasarā apbalvojums Līvānu Goda pilsonis V. Caunei piešķirts par nozīmīgu ieguldījumu pensionāru interešu aizstāvībā, senioru sadarbības tīkla, mūžizglītības un aktīva dzīvesveida popularizēšanā, par ieguldījumu pašvaldības darbā, kā arī senioru organizāciju izveidē un saliedēšanā Līvānu novadā un Latvijā, kā arī par ilggadēju sabiedrisko aktivitāti. Viņa ir kļuvusi par astoto Līvānu goda pilsoni.



Svarīgākais