Septembrī sarukusi NA popularitāte, auguši ZZS reitingi

© F64

Mēneša laikā par 2,3 procentpunktiem ir sarukusi nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) popularitāte, bet par diviem procentpunktiem pieaudzis Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) atbalstītāju īpatsvars, liecina "Latvijas faktu" veiktās aptaujas dati.

Ja rīt notiktu Saeimas vēlēšanas, 21,6% iedzīvotāju būtu gatavi balsot par "Saskaņu", kura aizvien ieņem līdera pozīciju partiju reitingā. Augustā šo politisko spēku atbalstīja 21,7% respondentu.

Reitinga otrajā vietā joprojām ierindojas ZZS, par kuru augustā bija gatavi balsot 13,6% aptaujas dalībnieku, bet septembrī politiskā spēka atbalstītāju skaits ir pieaudzis līdz 15,6%.

Trešo vietu politisko partiju topā ar 8,1% reitingu septembrī ieņem "Vienotība", kas vēl augustā bija reitinga ceturtajā pozīcijā - zem nacionālās apvienības. Pirms mēneša "Vienotību" atbalstīja 8,0% aptaujas dalībnieku.

Savukārt ceturto vietu partiju reitingā septembrī ieņem VL-TB/LNNK, par kuru vēl augustā bija gatavi balsot 10,0% vēlētāju. Septembrī šī politiskā spēka atbalstītāju skaits ir sarucis līdz 7,7%.

Ja Saeimas vēlēšanas notiktu rīt, 5% barjeru pārvarētu tikai četri minētie politiskie spēki, savukārt 12.Saeimā darbojošās "Latvijas Reģionu apvienība" (LRA) un "No sirds Latvijai" (NSL) saņemtu attiecīgi 4,5% un 2,7% vēlētāju atbalstu, kas tām neļautu iekļūt parlamentā. LRA popularitāte mēneša laikā ir par vienu procentpunktu palielinājusies, bet NSL popularitāte - par vienu procentpunktu samazinājusies.

Pārējās partijas Saeimas vēlēšanās patlaban nebūtu spējīgas pārvarēt pat 1% barjeru, liecina "Latvijas faktu" veiktās aptaujas dati.

24,2% respondentu atzinuši, ka nezina vai nav izlēmuši, par ko balsotu vēlēšanās, ja tās notiktu rīt, savukārt 13,2% respondentu apgalvojuši, ka vēlēšanās nepiedalītos vispār. Līdz ar to septembrī, salīdzinot ar augustu, neizlēmušo vēlētāju īpatsvars ir nedaudz samazinājies, savukārt iedzīvotāju, kuri nevēlas piedalīties vēlēšanās, īpatsvars ir mazliet pieaudzis.

 

Svarīgākais