Vēl vismaz 13 uzņēmumi izkrāpuši 1,2 miljonus eiro

© Valsts policija

Valsts policija informē, ka atklāta ievērojama krāpnieciska shēma – par aizdomās turētajām atzītas jau 19 personas.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) Kriminālpolicija atklājusi un aizturējusi divas noziedznieku grupas, kopā sešas personas, kas, darbojoties grāmatvedības pakalpojumu uzņēmumu vārdā, par samaksu piedāvājušas viltotu grāmatvedības dokumentu izgatavošanu, kā arī kases aparātu datu sagrozīšanu.

Šobrīd policijai zināmas arī jau vismaz 13 uzņēmumu amatpersonas, kuras, lai izvairītos no nodokļu nomaksas, izmantojušas minēto personu pretlikumīgos pakalpojumus.

Veicot operatīvo darbu, RRP Kriminālpolicija noskaidroja, ka Rīgā darbojas vairākas personas, kas, maskējoties kā grāmatvedības pakalpojumu sniedzēji, par samaksu piedāvā Rīgas pilsētā esošajiem uzņēmumiem grāmatvedības dokumentu un statistiskās informācijas viltošanu, kā arī kases aparātu datu sagrozīšanu, tādā veidā ļaujot uzņēmumiem slēpt patiesos ienākumus.

Izmeklēšanas gaitā sākotnēji aizturētas četras personas – 1940., 1967. un 1977. gadā dzimuši vīrieši, kā arī 1953. gadā dzimusi sieviete. Minētās personas veica čeku, kvīšu, pavadzīmju un citu grāmatvedības dokumentu viltošanu un realizēšanu, tādā veidā ļaujot uzņēmumiem, kas izmantoja šos dokumentus, fiktīvā veidā palielināt savus izdevumus ar mērķi samazināt valsts budžetā iemaksājamā pievienotās vērtības nodokļa apmēru.

Tāpat minētās personas par attiecīgu samaksu izdarījušas elektroniskas manipulācijas ar uzņēmumu kases aparātiem, veicot to datu sagrozīšanu, kā rezultātā kases aparāts atspoguļoja nepatiesus, mazākus, uzņēmuma ienākumus, tādējādi ļaujot izvairīties no nodokļu nomaksas.

Turpinot izmeklēšanu, RRP Kriminālpolicija nonāca uz pēdām un aizturēja vēl divas personas – 1974. un 1979. gadā dzimušus vīriešus –, kas līdzīgi kā iepriekš aizturētās personas veica elektronisko kases aparātu datu sagrozīšanu, par samaksu piedāvājot šādu pakalpojumu citiem uzņēmumiem.

Uz šo brīdi policija papildus sešiem nelikumīgo pakalpojumu sniedzējiem ir noskaidrojusi un par aizdomās turētajām atzinusi arī 13 Rīgas teritorijā darbojošos uzņēmumu amatpersonas, kas izmantojušas krāpnieciskos pakalpojumus – iegādājušās viltotus dokumentus un izmantojušas sagrozītus kases aparātus nolūkā slēpt patiesos uzņēmuma ienākumus un izvairīties no nodokļu maksāšanas.

Saistībā ar notikušo ir uzsākti vairāki kriminālprocesi, kuru ietvaros veiktas kratīšanas un izņemti jau vairāk nekā 30 kases aparāti. Policija turpina izmeklēšanu un neizslēdz, ka aizdomās turēto personu loks var paplašināties.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais