Ledus dēļ uz Jūrmalas šosejas vismaz astoņas avārijas

© Elita Veidemane

"Uz Jūrmalas šosejas ir olimpiskā slidotava," dusmīgi teic kāds ceļa malā apstājies autovadītājs. Tiešām – asfalts, kas no attāluma šķiet melns un ierasts, patiesībā ir brīnišķīgi gluda ledus klāts. Melnais ledus – tā autovadītāji dēvē slidenu šoseju, kas tikai izskatās nevainīga.

Vakar uz Jūrmalas šosejas notika vismaz septiņas autoavārijas, kurās vainojams apstākļu kopums: slidena un nenotīrīta brauktuve, kas turklāt nav apstrādāta ar pretslīdes materiāliem, autovadītāju neuzmanība un nekritiska attieksme pret savu braukšanas prasmi. Diemžēl šim apstākļu kopumam pievienojies arī cietušais: vakar pie Lielupes tilta ar automašīnu notriekts policijas inspektors, kurš strādāja un noformēja dokumentus iepriekš notikuša ceļu satiksmes negadījuma vietā. Garām negadījuma vietai tajā brīdī brauca kāda automašīna, kuru uz slidenā ceļa sanesa, un tā notrieca policijas darbinieku, kas ar dažādām traumām nogādāts slimnīcā. Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākais inspektors Aigars Bērziņš stāsta, ka dzīvībai bīstamas traumas, par laimi, kārtībsargs nav guvis. "Policijai vakar bija krietni intensīvāka darba diena nekā nedēļas sākumā. Piemēram, aizvakar diennaktī Rīgas reģionā saņēmām 113 izsaukumu par avārijām. Savukārt vakar pēcpusdienā ap puspieciem bija reģistrēti jau 94 izsaukumi," saspringto situāciju komentē A. Bērziņš.

Neatkarīgā novēroja, ka ne tikai melnais ledus ir vainojams avārijās uz Jūrmalas šosejas: ļoti daudzi garām skrienošie autovadītāji diemžēl bija aizmirsuši, ka patlaban ir ziema ar nelabvēlīgiem braukšanas apstākļiem, tāpēc, iespējams, nav vērts rādīt bravūru, joņojot pa ledu ar ātrumu 120 kilometru stundā.

Taču par ziemu vajadzētu atcerēties arī ceļu uzturētājiem. Diemžēl par Jūrmalas šoseju – vienu no galvenajām satiksmes artērijām Rīgas reģionā – ceļinieki nebija parūpējušies: visā tās garumā nekas nebija darīts, lai likvidētu dramatiskos braukšanas apstākļus. Vienīgā atruna – līdzekļu ir tik, cik ir – nenostrādā un nemierina, ja auto ir sadauzīts lupatās – pat tādā gadījumā, ja ir ievēroti visi ceļu satiksmes noteikumi, ieskaitot piemērotu ātrumu šādām slidotavām.

A/s Latvijas autoceļu uzturētājs sabiedrisko attiecību speciāliste Vineta Šuberte norāda, ka slidenais posms ar melno ledu bijis tikai pirms Lielupes tilta. "Tur ir klajš lauks, un vējš nopūš pretslīdes materiālu, pirms tas paspējis iedarboties. Vakar šis posms tika kaisīts deviņos no rīta, un pēc tam mašīna izbrauca trijos dienā. Efektivitāte kaisīšanai nebija tik laba, kā mēs vēlētos, taču to nosaka laika apstākļi," teic V. Šuberte. Viņa atgādina, ka ziemas apstākļos autovadītājiem jāizvēlas piemērots braukšanas ātrums.

Latvijā

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais