Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Zolitūdes traģēdijas galaziņojumā sauks pie atbildības arī Bērziņu un Repši

© f64

Zolitūdes lielveikala "Maxima" traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas galaziņojumā par būvniecības procesa kontroles trūkumu pēc deputātes Ingunas Sudrabas (NSL) kā atbildīgos paredzēts minēt arī bijušo Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāju Andri Bērziņu un bijušo finanšu ministru Einaru Repši ("Latvijas attīstībai").

Bērziņš atstāja komisijas priekšsēdētāja amatu 2011.gadā, kad tika ievēlēts par Valsts prezidentu.

Komisija nolēmusi nosaukt tās vērtējumā atbildīgās amatpersonas par situāciju, ka vairāk nekā piecu gadu periodā, no 2009.gada līdz 2014.gadam, valstī faktiski vairs netika īstenota valsts kontrole pār būvniecības procesu. Deputātu ieskatā atbildīgas ir gan amatpersonas, kuras pieņēma lēmumu likvidēt Valsts būvinspekciju, gan tās, kuras pēc Valsts kontroles revīzijas ziņojuma neatjaunoja valsts kontroli pār būvniecības procesu.

Līdz ar to kā atbildīgās personas minētas arī bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), bijušie ekonomikas ministri Artis Kampars (V) un Daniels Pavļuts, finanšu ministri Repše un Andris Vilks (V), Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāji Guntis Bērziņš (V), Jānis Reirs (V), Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāji Guntis Blumbergs ("Latvijai un Ventspilij"), Vents Armands Krauklis, Andris Bērziņš, Vjačeslavs Dombrovskis (V) un Jānis Ozoliņš (V) un Ekonomikas ministrijas valsts sekretāri Anrijs Matīss (V) un Juris Pūce ("Latvijas attīstībai").

Atsevišķi uzvārdi pārklājas ar galaziņojumā citā vietā amatpersonu minēto politisko un morālo atbildību par Zolitūdes traģēdiju.

Kā ziņots, Zolitūdes lielveikala "Maxima" traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija šodien atbalstīja deputātes Ingunas Rībenas (VL-TB/LNNK) priekšlikumu galaziņojumā kā par traģēdiju politiski un morāli atbildīgos minēt arī Rīgas domes un būvvaldes amatpersonas.

Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija iepriekš bija atbalstījusi deputāta Kaimiņa priekšlikumu galaziņojumā minēt par traģēdiju morāli atbildīgo vārdus - bijušo Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), bijušos ekonomikas ministrus Arti Kamparu (V) un Danielu Pavļutu, bijušos Ekonomikas ministrijas valsts sekretārus Anriju Matīsu (V) un Juri Pūci ("Latvijas attīstībai").

Komisija par galaziņojuma apstiprināšanu varētu balsot 12.oktobrī, šodien komisijas sēdē norādīja tās priekšsēdētājs Ringolds Balodis (NSL).

Jau ziņots, ka 2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.