Stradiņiem trūkst līdzekļi; pacienti palīdzību var arī nesaņemt

© f64

Pacienti Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā gada beigās palīdzību nevarēs saņemt, jo uz izmeklējumiem beigušās valsts apmaksātās kvotas, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja slimnīcas valdes locekle Anda Čakša.

Čakša stāstīja, ka naudas plūsma veselības sistēmā ir apstājusies, tāpēc visi pacienti, kas bija pierakstījušies līdz gada beigām savus pakalpojumus var saņemt, bet tie, kas vēlas to izdarīt tagad, palīdzību varēs saņemt tikai nākamgad.

"Mēs esam slēguši pierakstu pie atsevišķiem izmeklējumiem, jo tiem beigušās kvotas. Taču pakalpojumus var saņemt par maksu un slimnīca kā vienmēr tos sniedz akūtos gadījumos," sacīja Čakša.

Uz jautājumu kā vajadzētu risināt ikgadējo jautājumu, kad slimnīcām gada vidū beidzas valsts apmaksātās kvotas, Čakša atbildēja, ka slimnīcas sniedz pakalpojumus tādos apjomos kā tiek sadalītas kvotas. "Noteikti tas ir kvotu sadalījuma jautājums, jo jāatceras, ka tās tiek iedalītas ne tikai valstij piederošās slimnīcās," piebilda Čakša.

Jau ziņots, ka Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā uz vairākiem ambulatoriem diagnostiskās radioloģijas izmeklējumiem jau beigušās valsts apmaksātās kvotas, aģentūrai LETA pastāstīja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Aptuveni deviņos mēnešos gada kvota izpildīta uz osteodensitometrijas izmeklējumiem, invazīvās radioloģijas izmeklējumiem dienas stacionārā, ginekoloģijas operācijām un izmeklējumiem (kolposkopijām) dienas stacionārā, kā arī uz neiroloģisko un iekšķīgo slimību ārstēšanu dienas stacionārā.

Savukārt uz pārējiem izmeklējumiem, tādiem kā magnētiskā rezonanse, datortomogrāfija, sonogrāfija un citiem, Austrumu slimnīcā pieraksts ir aizpildīts līdz gada beigām. Šobrīd izmeklējumi vairs pieejami tikai par maksu vai arī situācijās, ja kāds atsakās no iepriekš veiktā pieraksta.

Latvijā

Tuvākajā diennaktī debesis virs Latvijas būs diezgan skaidras un naktī austrumu rajonos gaiss var atdzist līdz -4 grādiem, bet sestdien dienā atkal būs mēreni silts, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Svarīgākais