Latvija ANO Cilvēktiesību padomē uzsvērusi vārda brīvības lomu

© wikipedia

Latvijas vēstnieks ANO Ženēvā Jānis Kārkliņš 53 valstu vārdā ANO Cilvēktiesību padomes 30.sesijā notiekošo vispārējo debašu laikā par ANO ģenerālsekretāra un ANO augstā komisāra tematiskajiem ziņojumiem uzstājies ar starpreģionālu paziņojumu par vārda brīvību, tostarp radošo un māksliniecisko brīvību.

Paziņojumā apliecināta apņemšanās aizsargāt un veicināt vārda brīvību, kas ir jebkuras demokrātiskas sabiedrības pastāvēšanas pamats. Tajā paustas bažas par draudiem, cenzūru un cilvēktiesību pārkāpumiem, ar ko saskaras radošo profesiju pārstāvji visā pasaulē, un tāpat izteikta pārliecība, ka reakcijai uz pretrunīgiem mākslas darbiem jābalstās uz atvērtu dialogu, nevis vardarbību. Paziņojuma autori ir ASV, Benina, Latvija un Urugvaja, un tam pievienojās 53 valstis no dažādiem pasaules reģioniem, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā.

Latvija ir ievēlēta ANO Cilvēktiesību padomē uz laiku no 2015.gada līdz 2017.gadam. Latvijas prioritātes padomē ir vārda brīvība, dzimumu līdztiesība un pilsoniskās sabiedrības līdzdalība.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.