Līdaka: Koalīcija turpinās strādāt

© f64

Koalīcija pārvarēs bēgļu jautājumā radušās domstarpības un turpinās strādāt, aģentūrai LETA, paužot personīgo viedokli, sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes loceklis un ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ingmārs Līdaka.

 

Tā viņš komentēja "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieka Kārļa Šadurska sacīto, ka kvoruma "noraušana" bēgļu jautājumā rada pārdomas par koalīcijas esamību, līdz ar to pirmdien koalīcijas sēdē būs jāspriež par to, vai koalīcija vispār pastāv.

Līdaka uzsvēra, ka ZZS nekad nav bijusi vēlme sašūpot valdību. Viņš piebilda, ka nepārmestu Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) un iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (V), ja viņi Eiropas Savienībā (ES) prezentētu valdībā apstiprināto pozīciju par papildu bēgļu uzņemšanu kā Latvijas oficiālo viedokli. Viņš skaidroja, ka būtu grūti pārmest kaut ko Straujumai un Kozlovskim, ja par pozīciju balsoja arī ZZS ministri. Līdaka pašlaik saskata līdzīgu juridisko situāciju tai, kad tika formulēts valsts viedoklis par 250 bēgļu uzņemšanu.

Kā ziņots, šodien četri Saeimas deputāti pameta Eiropas lietu komisijas sēdi, līdz ar to kvoruma trūkuma dēļ nebija iespējams pieņemt lēmumu par papildu bēgļu uzņemšanu. Sēdē tika izsludināts 15 minūšu pārtraukums.

Pēc pārtraukuma sēdē piedalījās pieci no 16 deputātiem. Līdz ar to tajā joprojām nebija nepieciešamā kvoruma, un komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne (V) sēdi slēdza. Viņa norādīja, ka Eiropas lietu komisija, tajā nepiedaloties pietiekamam deputātu skaitam, nav lemttiesīga, tāpēc spēkā paliek valdības pozīcija par papildu bēgļu uzņemšanu.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli Eiropas lietu komisija izskata Ministru kabineta noteiktajā kārtībā sagatavotās Latvijas oficiālās nostādnes un lemj par tām pirms to paziņošanas Eiropas Savienības institūcijām.

Eiropas lietu komisijas vadītāja Lolita Čigāne (V) šodien uzsvēra, ka šajā gadījumā Saeima nav izmantojusi savas tiesības lemt par pozīciju, tāpēc Latvijas pozīcija ir tā, ko vakar apstiprinājusi valdība.

Tikmēr vairākiem citiem deputātiem ir šaubas, vai valdības pārstāvis Eiropas Savienības iekšlietu ministru sanāksmē var paust Eiropas lietu komisijas neapstiprinātu nacionālo pozīciju par papildu bēgļu uzņemšanu. Komisijas deputāts Rihards Kols (VL-TB/LNNK) par to ir pieprasījis Saeimas Juridiskā biroja atzinumu.

Latvijā

Šogad peldēšanas sezona ir oficiāli noslēgusies. Ar katru dienu ūdeņi kļūst aukstāki, un pludmales paliek arvien klusākas, lai gan vēl siltās dienas mūs turpina lutināt. Kā norāda glābēji un mediķi - šī peldēšanas sezona iezīmējas melnās krāsās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Latvijā no ūdenstilpnēm izvilkti vairāk noslīkušo, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais