NVO pauž atbalstu Saeimas iecerētajām izmaiņām likumos par tabaku un alkoholu

Tabakas un alkohola kontroles Latvijas nacionālā koalīcija (TAKLNK), kurā apvienojušās vairākas nevalstiskās organizācijas, izsaka gandarījumu un pateicību Saeimai par sabiedrības veselību atbalstošiem balsojumiem attiecībā uz izmaiņām likumos par tabaku un alkoholu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja TAKLNK izpilddirektore Alise Krūmiņa.

Likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" deputāti atbalstīja veselības ministres Baibas Rozentāles (TP) iesniegto priekšlikumu par tabakas industrijas pārstāvja izslēgšanu no Smēķēšanas ierobežošanas valsts komisijas, "tā beidzot novēršot likumā fundamentālu un kliedzošu neatbilstību mūsdienīgas tabakas kontroles pamatprasībām", apgalvo TAKLNK.

Latvija, kura ratificējusi Vispārējo konvenciju par tabakas uzraudzību, līdz šim pārkāpa šīs Konvencijas 5.panta 3.punkta prasības, kas paredz aizsargāt valsts sabiedrības veselības politikas intereses no tabakas industrijas komerciālo interešu ietekmes. Vairākus gadus Veselības ministrijas atkārtotais priekšlikums svītrot tabakas industrijas pārstāvi no valsts komisijas sastāva tika ignorēts vai noraidīts, kas ļāva tabakas industrijai realizēt savas intereses un kavēt efektīvu veselības politikas realizāciju šajā augstākajā koordinējošajā starpnozaru struktūrā.

Tāpat TAKLNK izsaka pateicību tiem deputātiem, kuri balsoja pret deputāta Valērija Agešina (SC) un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas atbalstīto priekšlikumu atcelt alkohola tirdzniecības laika ierobežojumus un pagarināt tirdzniecības laiku.

TAKLNK jau iepriekš skaidri paudusi savu pozīciju attiecībā uz alkohola tirdzniecības laika ierobežojumu atcelšanu, kategoriski iebilstot pret alkohola industrijas ierosinājumu atcelt likumā noteikto alkohola tirdzniecības aizliegumu nakts stundās no plkst.22 līdz 8. Pasaules Veselības organizācija savos pētījumos un stratēģiskajos materiālos pierādījusi un uzsvērusi, ka alkohola nelegālā aprite un tās pieaugums nav saistāmi ar alkohola kontroles uz pierādījumiem balstīto pasākumu pielietošanu, tostarp ar tirdzniecības laika ierobežojumiem, apgalvo TAKLNK.

TAKLNK pateicas deputātiem par pozitīvu balsojumu attiecībā uz deputātes Sarmītes Ķikustes (JL) iesniegto priekšlikumu par alkohola tirdzniecības aizliegumu 1.septembrī.

"Tas pasargās daudzus jauniešus un paudīs arī skaidru valsts attieksmi par alkohola un Zinību dienas nesavienojamību valstī, kurā alkohola lietošana ir galvenais sliktas veselības un priekšlaicīgas nāves cēlonis 15,4% gadījumu (Eiropas Savienībā vidēji 7,4%)," norāda TAKLNK.

TAKLNK pauž cerību, ka deputāti arī turpmāk nepakļausies industrijas spiedienam un turpinās pieņemt "pozitīvus lēmumus attiecībā uz sabiedrības veselību", parādot šo nostāju arī pēdējā, trešajā lasījumā.

TAKLNK ir 2009.gada 31.martā reģistrēta nevalstisko organizāciju apvienība. Koalīcijas misija ir atbalstīt Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Savienības veselības politiku tabakas un alkohola kaitējuma novēršanai un mazināšanai Latvijā un Baltijā. Koalīcijā apvienojušās organizācijas, kuras līdz šim darbojās Latvijas Pretsmēķēšanas koalīcijā un arī citas, kuras darbojušās alkohola profilakses un kontroles jomā. Koalīcija ir Baltijas Tabakas un alkohola kontroles koalīcijas dalībniece.

Svarīgākais