Bēgļu plūsma pārmainīs politisko karti Eiropā

© scanpix.ee

Lielā patvēruma meklētāju plūsma, ar ko patlaban saskaras Eiropas Savienība, pārmainīs politisko karti Eiropā, intervijā "Rietumu radio" sacīja bijušais Saeimas deputāts Jānis Lagzdiņš.

"Skaidrs ir viens, ka tuvākā nākotnē būs vērojami divi procesi - Eiropas valstis separāti nostiprinās savas robežas, lai kontrolētu bēgļu plūsmu. Tāpat, tuvojoties vēlēšanām, daudzās valstīs vēlētāji un politiķi polarizēsies un veidos spēcīgas labējas, populistiskas pretbēgļu partijas. Tas pārmainīs politisko karti Eiropā," sacīja Lagzdiņš.

Šie procesi ir ļoti izdevīgi Krievijai, jo minētās partijas ir antieiropeiski noskaņotas un vērstas pret Eiropas vienotību, sacīja Lagzdiņš. "Latvijas interesēs ir izrādīt solidaritāti lielajām Eiropas valstīm," sacīja Lagzdiņš.

Tāpat, pastiprinoties ieceļošanai, ilgtermiņā mainīsies Eiropas sociālais modelis un ekonomiskā situācija, jo darbaspēka kvalitāte Eiropā pazemināsies, vienlaikus palielinoties sociālām un politiskām domstarpībām.

"Globalizācijas laikmetā, kad visiem ir pieejams internets, Āfrikas un Āzijas nabadzīgo valstu iedzīvotāji redz, ka Eiropa pieņem simtiem tūkstošu bēgļu, un, kamēr tas tā būs, tikmēr bēgļu plūsma tikai palielināsies," sacīja Lagzdiņš.