Pārtikas cenas pasaulē turpina krist

© un.org

Pasaules tirgus tendences liecina, ka joprojām samazinās pārtikas cenas, vienlaikus pieaugot produkcijas ražošanas apmēram, līdz ar to arī Latvijas ražotājus gaida nozīmīgas pārmaiņas, aģentūrai LETA atzina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe

"Latvijas lauksaimniekiem un pārtikas ražotājiem šī vasara nav bijusi viennozīmīga. Graudaugu audzētāji priecājas par rekordražu, bet piena ražotāji devās uz Briseli piketēt. Globālā pārtikas importa vērtība 2015 gadā 1,13 triljonu ASV apmērā var sasniegt zemāko līmeni pēdējo piecu gadu laikā, kas liek jautāt, vai arī Latvijas pārtikas eksports samazināsies," sacīja Gulbe.

Viņa arī norādīja, ka patlaban starptautiskās augu eļļu cenas ir zemākās kopš 2005.gada, cukura ražošana palielinās un pārsniegs patēriņu piekto gadu pēc kārtas, bet gaļas ražošana pasaulē salīdzinājumā ar iepriekšējo palielinās par 1,3%. Līdz ar to Latvijas gaļas ražotājus gaida vēl lielāka konkurence, kā arī zemas cenas.

Lai informētu par kopējām tendencēm pārtikas tirgū, rīt, 17.septembrī, Gulbe rīkos preses brīfingu.

Pasākums notiks LLKC telpās, Struktoru ielā 14, sākums plkst.11.

LTVC izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība, LTVC vāc, apkopo un sniedz Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem. Iegūtā informācija tiek izmantota lauksaimniecības produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtības noteikšanai.