Straujuma: Vairāki ministri gatavi atbalstīt papildu bēgļu uzņemšanu

© F64

Daži ministri ir pauduši gatavību atbalstīt papildu bēgļu uzņemšanu, ir šādi ministri arī no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LLNK (VL-TB/LNNK), šorīt telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Premjere teica, ka daži partijā "Vienotība" neietilpstoši ministri viņai šādu pārliecību pauduši personīgi. Konkrētus vārdus viņa gan nenosauca.

Vienlaikus Straujuma nav zaudējusi cerību, ka izdosies rast visas koalīcijas partijas apmierinošu pozīciju bēgļu jautājumā. "Ir jātiekas ar partijām un jāmeklē pozīcijai tāds formulējums, lai visas trīs koalīcijas partijas varētu to atbalstīt," sacīja premjere.

Straujuma arī nedomā, ka valstīm, kas atteiktos uzņemt papildu bēgļus, tiktu samazināts kāda veida atbalsts. Vienlaikus viņa minēja, ka ir atsevišķas valstis, piemēram, Vācija, kas šādu jautājumu izvirzījušas, un "dažkārt tas var aiziet līdz lemšanai". "Ja to saka mūs vienmēr atbalstošās valsts valdība, mums ir tas jāņem vērā," akcentēja premjere.

Kā ziņots, arī pēc diskusijām ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni Saeimā pārstāvētie politiskie spēki būtiski savu nostāju bēgļu jautājumā nav mainījuši, un vienošanās par iespējamo kompromisu vēl nav panākta.

Prezidents savu viedokli pēc sarunām ar partijām vēl nav paudis, un viņš to plānojot darīt šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidenti.

Šodien par bēgļu uzņemšanu plānots spriest arī Nacionālās drošības padomes sēdē.

Ministru prezidente trešdien intervijā Latvijas Radio atklāja, ka Latvijas pozīcijai bēgļu jautājumā jābūt pieņemtai ātrāk nekā plānots - līdz 22.septembrim, nevis 8.oktobrim. Otrdien vēlu vakarā Straujuma saņēmusi ziņu no Briseles, ka 8.oktobrī paredzētā Eiropas Savienības (ES) iekšlietu ministru sanāksme pārcelta uz 22.septembri. Līdz ar to līdz šim brīdim ir jābūt pieņemtai Latvijas pozīcijai bēgļu jautājumā.

Otrdien valdības sēdē premjere paziņoja, ka valdība Latvijas pozīciju bēgļu uzņemšanas jautājumā pieņems 29.septembra sēdē. Viņa uzsvēra, ka šis jautājums darba kārtībā tiks iekļauts neatkarīgi no tā, ko būs lēmušas partijas, jo gala lēmums tomēr ir jāpieņem valdībai. Tāpat premjere pauda pārliecību, ka valdības lēmums būs pozitīvs.

Iekšlietu ministrija 29.septembrī arī bija plānojusi informēt valdību par to, kā bēgļu uzņemšanas gadījumā strādās pašvaldības, PMLP, Nodarbinātības valsts aģentūra u.c. iestādes.

Pēc valdības par Latvijas nacionālo pozīciju lems arī Saeimas Eiropas lietu komisija.

Ņemot vērā, ka 8.oktobrī paredzētā ES iekšlietu ministru sanāksme pārcelta uz 22.septembri, arī minētā valdības sēde būs jāpārceļ

Latvijā

Par skandālu saistībā ar Valsts kontroles atzinumu; vai un kādēļ valsts iestādes izvēlas ar darbiniekiem tiesāties līdz galam, nevis slēgt mierizlīgumu; kādēļ Raivis Kronbergs piekrita kļūt par Valsts kancelejas direktoru; vai viņš cer nenonākt premjera vai viņa biroja nežēlastībā; ko tauta gaida no valsts pārvaldes un Valsts kancelejas direktora – “Neatkarīgās” intervija ar Valsts kancelejas direktoru Raivi Kronbergu.

Svarīgākais