Nākamnedēļ turpinās spriest par 2016.gada budžetu

© F64

Otrdien, 15.septembrī, Ministru kabinets turpinās spriest par 2016.gada budžeta jautājumiem - transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli, kā arī akcīzes nodokli elektroniskajām cigaretēm un tabakai.

Viens no jautājumiem valdības dienas kārtībā būs grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, kas paredz plānoto transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas kārtības maiņu pārcelt no 2016.gada 1.janvāra uz 2017.gada 1.janvāri.

Finanšu ministrija norāda, ka, lai papildus varētu nodrošināt nepieciešamo finansējumu jauno politikas iniciatīvu pasākumiem un ieviest nodokļu politikas pasākumus, kas koriģē 2016.gada nodokļu ieņēmumu bāzi, un, ņemot vērā to, ka ar 2016.gada 1.janvāri, mainot transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa samaksas kārtību, veidotos šī nodokļa ieņēmumu samazinājums, radot negatīvu fiskālo ietekmi uz valsts budžetu 33,6 miljonu eiro apmērā, ir paredzēts saglabāt pašreizējo transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas kārtību 2016.gadā un mainīt to no 2017.gada 1.janvāra.

Valdībai piedāvātie grozījumi likumā paredz palielināt uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likmi par 7,4% un veikt likmju noapaļošanu līdz veselam eiro, kā arī pārcelt uz 2017.gada 1.janvāri 2016.gada 1.janvārī paredzēto transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas kārtības maiņu, kura paredz maksāt nodokli par faktisko transportlīdzekļa ekspluatācijas periodu, nevis par kārtējo gadu.

Tāpat valdība izskatīs grozījumus likumā "Par akcīzes nodokli", kas paredz elektroniskajās cigaretēs izmantojamajiem šķidrumiem piemērot akcīzes nodokli, ko veido likme par vienu mililitru šķidruma - 0,01 eiro un likme par vienu miligramu nikotīna - 0,005 eiro. Līdz ar to akcīzes nodoklis elektroniskajās cigaretēs izmantojamam desmit mililitru šķidruma flakonam, kas satur nikotīnu 20 mg/ml, būtu 1,1 eiro, desmit mililitru šķidruma flakonam, kas satur nikotīnu 15 mg/ml, - 0,85 eiro, desmit mililitru šķidruma flakonam, kas satur nikotīnu desmit mg/ml, - 0,6 eiro, bet desmit mililitru šķidruma flakonam, kas nesatur nikotīnu, - 0,1 eiro.

Tāpat paredzēts palielināt akcīzes nodokli smēķējamai tabakai un tabakas lapām - no 2016.gada 1.janvāra - 58 eiro par kilogramu, no 2017.gada 1.janvāra - 60 eiro par kilogramu un 2018.gada 1.janvāra - 62 eiro par kilogramu.