APTAUJA: Saujiņa iedzīvotāju gatavi bēgļiem kļūt par “krustvecākiem”

© Scanpix

Publiskajā telpā jautājumi par bēgļu uzņemšanu Latvijā un situāciju Eiropā tiek apspriesti ik dienu. Diskusijas Latvijā asas – vieni (vairākums) migrantus labāk redz ejam, nekā nākam, norādot, ka Latvijai vairāk jārūpējas par savas valsts iedzīvotājiem, ne jāauklējas ar bēgļiem, otri ir gatavi solidarizētos ar bēgļiem, kas cenšas nokļūt Eiropā un ir par to uzņemšanu mūsu valstī.

Sociālajā vietnē Facebook pat ir radīta publiskā grupa “Gribu palīdzēt bēgļiem”, kura kopā pulcē jau vairāk kā 800 dalībniekus. Vienā no nesenākajām diskusijām tika taujāts, kāda veida atbalsta aktivitātēs bēgļiem grupas dalībnieki vēlētos / varētu iesaistīties. Lielākais vairākums aptaujas dalībnieku norāda, ka ziedotu bēgļiem nepieciešamās lietas vai kļūtu par bēgļu “krustvecāku” (piemēram, palīdzot bēglim atrast darbu, aiziet vakariņās). Ir arī ļaudis, kas būtu ar mieru organizēt ar bēgļiem kopīgu projektu (kultūras, kulināru u.c), ziedotu migrantiem naudu vai mācītu latviešu valodu. 10 respondenti ir gatavi bēgļus izmitināt savās mājas. Kā iespējamās atbalsta formas tika norādītas arī, piemēram, piketu, kampaņu rīkošana, palīdzība bēgļiem atgriezties mājās pēc kara.

Runājot par piketiem, viens šāds pasākums gaidāms rīt, kur pulcēsies cilvēki, lai atbalstītu bēgļu uzņemšanu Latvijā. Piketa organizatori norāda, ka Eiropa ir pārmaiņu priekšā, un viņi vēlas šīs pārmaiņas pieņemt, nevis noliegt.

Svarīgākais