Zem KNAB lupas ātrā palīdzība

© F64

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMPD dienesta direktors Armands Ploriņš atstādināts no amata, pamatojoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) šīs otrdienas lēmumu, kas aizliedz viņam pildīt dienesta direktora amata pienākumus.

KNAB informē, ka birojs sācis kriminālprocesu saistībā ar NMP dienesta veiktajiem iepirkumiem, kas saistīti ar operatīvā autotransporta iegādi un sanitāro pakalpojumu sniegšanu. Izvērtējot Valsts kontroles veiktās revīzijas materiālus, birojs veica resorisko pārbaudi, un tās rezultātā iegūtās ziņas bija pamats kriminālprocesa sākšanai. Neatkarīgā rakstīja, ka KNAB šo otrdien veica kratīšanu NMP dienestā, konkrēti A. Ploriņa kabinetā, un viesojās arī pie ilggadējā Rīgas ātrās palīdzības vadītāja, NMP dienesta Rīgas reģionālā centra vadītāja Semjona Štriha, pieprasot atsevišķus dokumentus. Kratīšanai sekoja lēmums par aizliegumu šīm abām personām tuvoties savai darba vietai. Aizdomās turētajām personām ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, bet aizdomās turēto personu skaitu un vārdus KNAB neatklāj un izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju pašlaik nesniedz.

Kriminālprocess neapšaubāmi ir saistīts ar NMP dienestam nepieciešamajiem operatīvajiem transportlīdzekļiem, kurus līdz pat šāgada maijam ilgus gadus nodrošināja tikai viens privāts uzņēmums Rīgas Sanitārā transporta autobāze. Jāatgādina, ko konstatēja Valsts kontrole, veicot revīziju NMP dienestā. Tas nelietderīgi izlietojis valsts budžeta līdzekļus vairākās pozīcijās, un lielākā daļa problēmu tika atklātas starp valsti un privāto uzņēmumu noslēgtā līguma izpildē, kas raisīja aizdomas par apzināti tāda iepirkuma izsludināšanu un realizēšanu, lai tajā uzvarētu un labumu gūtu konkrēts uzņēmums. Līdzšinējo ilgu gadu praksi pārtrauca veselības ministrs Guntis Belēvičs, virzot jautājumu valdībā, lai valsts pati nodrošinātu NMP dienestu ar transportu.

VK atklāja, ka NMP dienests pārmaksājis ievērojamus līdzekļus, piemēram, sākotnēji līgumā ar uzņēmumu bija noteikts, ka tam līdz 2011. gada vidum jāsniedz pakalpojums ar automašīnām, ne vecākām par septiņiem gadiem, taču revīzijā konstatēts, ka vēl līdz 2014. gada 30. jūnijam puse ātrās palīdzības automašīnu bija vecākas. Par laikus neatjaunotu autoparku bija jāpiemēro 20 procentu samazinājums nostrādāto stundu tarifam, tomēr tas netika izdarīts. Tā NMP dienests par pakalpojuma saņemšanu pārmaksāja vismaz 784 988 eiro. Līguma summa pēdējiem pieciem gadiem bija 30,7 miljoni eiro, taču, ņemot vērā dažādus uzņēmumam par labu slēgtus līgumus par papildu samaksu, līguma summa sasniedz pat 42 miljonus eiro.

Ar veselības ministra rīkojumu par NMP dienesta direktora pienākumu izpildītāju uz laiku iecelta Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta direktora vietniece Biruta Kleina. Savukārt S. Štriha pienākumus uz laiku pildīs Rīgas reģionālā centra vadītāja vietniece Sarmīte Villere. Par tālākajām darbībām attiecībā uz dienesta vadītāja amatu ministrija varēs lemt pēc 14. septembra, kad oficiāli tiks izbeigtas darba tiesiskās attiecības ar A. Ploriņu, jo par viņa atbrīvošanu no amata ministrija jau bija izlēmusi pirms KNAB lietas.



Svarīgākais