UZMANĪBU: Latvijas portālos tiek reklamēti ārkārtīgi bīstami medikamenti

Kāda cilvēka veidota kolāža © miljons.com

Pirms neilga laika portāls nra.lv saņēma lasītāja sūdzību par bīstamiem, interneta vidē viegli nopērkamiem novājēšanas medikamentiem, kuru dēļ cilvēks kļuvis teju par invalīdu.

„Apollo.lv lasīju, ka ar šīm tabletēm nometīšu svaru. Samaksāju, nopirku un sāku dzert. Pirmajā dienā palika slikti, bet neiedomājos, ka tas tablešu dēļ. Turpināju dzert tabletes, līdz piektajā vai sestajā dienā pašsajūta kļuva neizturama. Man bija caureja, vemšana, galvassāpes. Izsaucu ātro palīdzību un mani nogādāja slimnīcā,” raksta saslimušais lasītājs. Slimnīca pacientam taujāts par pēdējo dienu laikā mainītiem paradumiem un lietotiem medikamentiem. Kad pacients atklājis, ka sācis lietot internetā iegādātās novājēšanas tabletes „Forskolin”, ārsts viņu informējis – šīs zāles Latvijā izplatīt aizliegts.

Pacients teic, ka tam diagnosticēta  „Čūlainā slimība” (Iespējams, čūlainais kolīts jeb hronisks resnās zarnas iekaisums - red. piezīme), kas pēc pacienta paša vārdiem esot līdzvērtīga invaliditātei un kuru diemžēl nevar pilnībā izārstēt. Tāpat jāpiezīmē - lai gan valsts apmaksā daļu ārstniecībai nepieciešamo medikamentu, kopējās zāļu izmaksas var sastādīt pat vairākus simtus eiro gadā, un tādēļ pacients izlēmis pieprasīt kompensāciju. Vienīgais jautājums – no kā?

”Protams, esmu ļoti dusmīgs. Tas ir prātam neaptverami. Pirmais, pieprasīju tablešu ražotājam kompensāciju saviem ārstēšanās izdevumiem, bet izrādījās, ka uzņēmums ir reģistrēts Gibraltārā un uz manu pieprasījumu vispār neviens neatbildēja. Sāku meklēt palīdzību internetā un atradu daudz līdzīgu stāstu, kas iekrituši uz šo apollo.lv reklāmu. Izrādās, ka tā ir vesela krāpšanas shēma, kurā portālā ievieto reklāmu uz mājas lapu ikdienaslaikraksts.com. Šī mājas lapa izskatās pēc ziņu portāla un stāsta, cik labs ir šis produkts. Mājas lapā publicēts ārstu viedoklis, dažādu pacientu viedokļi un cita pārliecinoša informācija.

Izrādījās gan, ka visi šie cilvēki ar labajām atsauksmēm ir izdomāti un tos izmanto ārzemju reklāmās ar citiem vārdiem un citām profesijām. Piemēram, viens un tas pats ārsts ir gan dietologs Oslo, gan galvas ādas ārsts Minhenē un vienā bildē izskatās pēc jauna vīrieša, citā bildē pēc sirma kunga. Pilnīga krāpšana, kas ir ļoti labi atstrādāta. Šajā lapā ir redzami komentāri. It kā ikviens var pievienot savu komentāru, kurš arī parādās, bet ja cilvēks ienāk lapā no jauna, tad redzēs, ka komentārs patiesībā nav pievienots. Visi komentāri ir mākslīgi radīti, lai ievilinātu cilvēku un viss izskatītos patiess,” atklāj smagi cietušais vīrietis, kurš arī turpina – šī sistēma neaprobežojas vien ar diētas tablešu pārdošanu.

„No šīs lapas - ikdienaslaikraksts.com ved links uz citu lapu - atlaizucentrs.com, kurā jau var nopirkt šīs tabletes. Pēc šādas shēmas pārdod arī kāju sēnīšu tabletes, matu atjaunošanas šampūnus un citus brīnumlīdzekļus. Viss notiek caur vienu un to pašu Gibraltāra kompāniju, kura atsakās par jebko atbildēt. Internetā daudzi raksta, ka vajadzēja būt uzmanīgākam, bet kā es varēju zināt, ka apollo.lv var piekrāpt cilvēku,” par savu naivumu skumst lasītājs. Šeit arī jāpiezīmē, ka pēc pārbaudes portāls nra.lv secināja, ka lasītāja sniegtā informācija atbilst patiesībai, turklāt šo „ķēdīti” apstiprināja arī  Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāve Ilze Zunde.

 „Jā, šī firma patiešām ir reģistrēta Gibraltārā un šis konkrētais uztura bagātinātājs Latvijā nebūtu izplatāms. Tāpat arī vēlos piebilst – konkrēti par šo ražotāju, medikamentu un shēmu gan mēs, gan Pārtikas veterinārais dienests (PVD) esam saņēmuši vairākas sūdzības un sākuši izmeklēšanu. Konkrētu rīcības plānu šobrīd nevaram piedāvāt, tomēr cietušais klients var vērsties tiesā pret kompāniju, kurai veicis apmaksu par produktu,” teic I. Zunde

Taujāta, vai portālam apollo.lv šajā gadījumā būtu jāuzņemas kāda atbildība, I. Zunde ir noraidoša, „Redziet, apollo.lv ir tikai reklāmas izvietotājs. Protams, šo konkrēto medikamentu izplatīt nemaz nedrīkstēja, tomēr – pašlaik neredzu nekādu iemeslu šajā situācijā vainot portālu,” viņa uzsver.

Arī portāla apollo.lv pārstāvei teic, ka portāls ticis maldināts un tieši tādēļ atbildību par šo situāciju uzņemties nevēlas.

„Mēs atzīstam, ka šāda reklāma portālā ir bijusi, taču pēc pirmā PVD lūguma tā uzreiz tika izņemta. Vēlamies uzsvērt, ka "Apollo" nepārdod minētās novājēšanas tabletes, bet gan izvieto reklāmu, kas šajā gadījumā bijusi noformēta kā raksts. Savukārt par raksta saturu saskaņā ar līgumu ir atbildīgs pats klients, ne redakcija. Šajā gadījumā esam vidutājs. Ar šo klientu sadarbojamies jau ilgstoši un bez tamlīdzīgām problēmām, kad, piemēram, tiktu reklamēti Latvijā nereģistrēti produkti. Tiklīdz uzzinājām, ka minētais produkts nav reģistrēts un to pārdot nedrīkst, tā reklamēšana tika pārtraukta,” lasītāja sūdzību komentē „Apollo” mārketinga daļas vadītāja Sintija Zvingule, kura arī īpaši uzsver – Apollo.lv žurnālistiem ar šo rakstu nav nekāda sakara.

„Esam izpildījuši visu saskaņā ar darījuma līgumu, redakcionālo politiku un arīdzan PVD prasībām. Rakstā bija norādīts, ka tas ir reklāmraksts, nevis redakcijas veidots materiāls ar domu mudināt kādu lietot attiecīgo preparātu. Mēs izprotam situācijas nopietnību, taču nevaram uzņemties atbildību, jo arī mūs reklāmdevējs ir maldinājis,” bilst S. Zvingule.

Portāls nra.lv vēlas lasītājiem atgādināt par to, ka interneta vietnēs joprojām tiek konstatēta nereģistrētu medikamentu un uztura bagātinātāju tirdzniecība, jo gan PTAC, gan PVD joprojām regulāri saņem sūdzības no personām par nereģistrētu uztura bagātinātāju, piemēram, novājēšanas kapsulu, līdzekļu pret novecošanos, piedāvāšanu tiešsaistē. Ziņots arī par saindēšanās gadījumiem. Izpētot situāciju secināts, ka daļa reklamēto uztura bagātinātāju nav reģistrēti PVD, nav zināma to patiesā izcelsme un iedarbība, kā arī saskaņā ar normatīviem aktiem to reklamēšana nav atļauta. Šo uztura bagātinātāju kontrole interneta vietnēs ir apgrūtināta, jo daudzas šīs lapas nav pat reģistrētas Eiropas Savienībā, un bieži vien preces tiek sūtītas patērētājam tieši no trešajām valstīm.

Gadījumā, ja uztura bagātinātājs nav reģistrēts un pārdevējs nav identificējams, nav ieteicams to iegādāties un lietot, jo šādi nereģistrēti produkti var būt potenciāli bīstami veselībai:

PTAC redzeslokā nonākušas šādas vietnes: "ikdienaslaikraksts.com", "atlaizucentrs.com", "www.meizitang.lv", "latestfromtheworld.com", "dabiska-zalakafija.com", "atlaizucentrs.com/veseliba/forskolin-wdt-31/", "skinetrin.lv/'', ''www.potenga.lv/''.

Tiek arī uzsvērts tas, ka minēto reklāmu saturs var maldināt patērētāju un neatbilst patiesībai.

Svarīgākais