TEHNOLOĢIJAS: Jaudīgs internets, pieņemama cena

Lattelecom Interneta biznesa daļas vadītājs Edgars Strods uzsver, ka ieguldījumi optiskajā tīklā veikti ar skatu ilgtermiņā – vismaz desmit gadu uz priekšu. Tāpēc nav pārsteigums, ka Latvija izgriež pogas citām Eiropas valstīm – mums ir visātrākais internets © F64

Kopš 2008. gada Lattelecom sāka izbūvēt vērienīgu optiskā interneta infrastruktūru, katru gadu tajā ieguldot vairākus miljonus eiro. Bet uzņēmuma klienti – optiskā interneta lietotāji – var baudīt šā darba augļus: interneta ātrums sasniedz pat vienu gigabitu sekundē. Par tādu interneta jaudu daudzās citās valstīs var tikai sapņot.

Šobrīd optiskais internets ir visātrākais un populārākais interneta pieslēguma veids Latvijā, apliecina Lattelecom Interneta biznesa daļas vadītājs Edgars Strods. Uzņēmums bija pirmais Latvijā un viens no pionieriem Eiropā, kas ieviesa optisko internetu.

Piedāvājumu atšķirības

E. Strods stāsta, ka Lattelecom optiskais internets pieejams 493 000 mājsaimniecību visā Latvijā.

Vārdu savirknējumu «optiskais internets» savos piedāvājumos izmanto arī citas kompānijas. Tomēr jāņem vērā: lai arī apzīmējums viens, tomēr izpildījums var stipri atšķirties. «Citi uzņēmumi optisko pieslēgumu aizvelk līdz mājām, piemēram, daudzdzīvokļu mājas pagrabiem, kur ir uzstādītas attiecīgas iekārtas, un tad pa vadiem internetu nogādā klientam. Savukārt mēs optisko vadu ievelkam katrā dzīvoklī iekšā. Tādējādi varam piedāvāt klientam interneta ātrumu līdz pat vienam gigabitam sekundē. Ātrums netiek sadalīts starp visiem klientiem konkrētajā dzīvojamajā mājā. Un tur ir tā būtiskākā atšķirība – optiskais internets līdz katram dzīvoklim vai optiskais internets līdz mājai. Mēs nodrošinām pirmo variantu,» skaidro E. Strods.

Citām valstīm izgriežam pogas

Viņš uzsver, ka ieguldījumi optiskajā tīklā veikti ar skatu ilgtermiņā – vismaz desmit gadu uz priekšu. Tāpēc nav pārsteigums, ka Latvija izgriež pogas citām Eiropas valstīm – mums ir visātrākais internets. «Esam apsteiguši arī Eiropas Savienības vidējos rādītājus interneta pieejamībā ārpus pilsētām. Jāteic, ka kopumā Eiropas Savienība vēlas, lai interneta ātrums daudzās valstīs būtu lielāks. Šim mērķim tiek piešķirts arī ES finansējums. Bet Latvija šajā ziņā ir vairākus soļus priekšā, un mums nav jāsatraucas, kā izpildīt kādus normatīvus. Arī cenas mums ir pieņemamas. Salīdzinoši ar citām Eiropas valstīm, mums ir samērā lēts internets ar ļoti labu ātrumu un tehniskajiem parametriem. Vēl aizvien ir valstis, kur tiek nodrošināts fiksētais internets ar labu ātrumu, bet ar ierobežotu datu apjomu,» stāsta E. Strods. Arī uz pasaules fona Latvija izskatās ļoti labi. «Mēs klientiem varam ierīkot pasaules līmeņa internetu.» Ļoti jaudīgs internets pieejams arī Āzijas valstīs, Dienvidkorejā.

Lai arī Lattelecom optiskais internets pieejams ļoti plašā Latvijas teritorijā, tomēr ir vēl atsevišķi punkti, kur optiskais pieslēgums vēl nav pieejams. «Aktīvi domājam par tiem klientiem, kam šobrīd optiskais internets nav pieejams, bet kuri lieto mūsu DSL internetu. Piemēram, ja vēl salīdzinoši nesen mēs viņiem varējām nodrošināt internetu līdz, maksimums, 10 megabitiem sekundē, tad tagad ātrums palielināts līdz 60 megabitiem sekundē.»

Ienāk vēsturiskajā centrā

Ieskicējot nākotnes izaicinājumus, E. Strods min vairākus: pirmkārt, turpināt optiskā tīkla paplašināšanu. Viens no virzieniem – optiskā interneta izbūve Rīgas vēsturiskajā centrā. «Tas ir gana sarežģīts process un laikietilpīgs, jo jāsaņem atļaujas no namu īpašniekiem, tomēr gan Rīgas vēsturiskajā centrā dzīvojošie, gan turienes uzņēmumi izjūt vajadzību pēc ātra interneta. Esam darbus jau uzsākuši,» norāda E. Strods. Otrs būtisks uzdevums tuvākās nākotnes darbu listē ir meklēt un izmēģināt jaunas tehnoloģijas, lai palielinātu DSL interneta ātrumu.

E. Strods ir gandarīts, ka klientu apmierinātības indekss, kas tiek vērtēts reizi ceturksnī, ir ar augošu tendenci. «Klienti novērtē mūsu piedāvāto internetu, to raksturojot kā labu un kvalitatīvu,» rezumē E. Strods.



Svarīgākais