Puse Latvijas lieto Lattelecom bezmaksas WiFi

Pavisam nesen tapis zināms, ka arī šogad Rīga saglabā Eiropas WiFi galvaspilsētas statusu © Publicitātes foto

Katru mēnesi Lattelecom bezmaksas WiFi tīklam pieslēdzas aptuveni 150–170 tūkstoši lietotāju. Šā gada maijā tika reģistrēts miljonais unikālais liet otājs. «Tas nozīmē, ka principā puse Latvijas iedzīvotāju lieto Lattelecom bezmaksas WiFi,» skaidro Lattelecom Interneta biznesa daļas vadītājs Edgars Strods.

Viņš uzskata, ka Lattelecom WiFi strauji augošās popularitātes atslēgvārdi ir ļoti plašā tīkla pieejamība, interneta ātrums un fakts, ka internets pieejams bez maksas un bez datu apjoma ierobežojuma. Vērienīgi ieguldījumi WiFi tīklā ļāvuši Rīgai kļūt par Eiropas WiFi galvaspilsētu. Šis gods saglabāts arī šogad.

Šobrīd Lattelecom bezmaksas WiFi tīklam var pieslēgties praktiski visa Latvijā – laikā gaitā, sākot no 2013. gada, kad Lattelecom atvēra savu WiFi tīklu lietotājiem bez maksas, ir izveidoti 4500 piekļuves punktu bezvadu internetam. Tagad ērti internetu pilnīgi par brīvu iedzīvotāji var lietot daudzos parkos, skolās, medicīnas iestādes, tirdzniecības centros, pieturvietās, kafejnīcās. Turklāt internets ir bez datu apjoma ierobežojuma, tas nozīmē, ka, izmantojot WiFi tīklu, lietotājs var ne tikai lasīt ziņas internetā, pārbaudīt savu epastu, meklēt informāciju, bet, piemēram, skatīties arī video tiešsaistē.

Visaktīvāk internetu lieto pusdienlaikos

E. Strods stāsta, ka iecienītākie WiFi pieslēgšanās punkti ir sabiedriskās ēkas – tirdzniecības centri, dažādas iestādes, kur jāuzkavējas rindā, mācību un veselības iestādes. Turklāt, kā izrādās, WiFI tīkla lietošanai ir vērojams arī neliels sezonalitātes raksturs. «Vasarās klientu skaits nedaudz samazinās. Tas skaidrojams ar to, ka daudzi cilvēki izvēlas vairāk laika pavadīt pie dabas, kā arī atsevišķi WiFi piekļuves punkti ir izvietoti skolās, bet vasarā skolēni bauda brīvlaiku un šie punkti netiek izmantoti. Tāpat esam novērojuši, ka visaktīvāk bezmaksas internetam pieslēdzas pirmdienās, kā arī citās darba dienās ap pusdienlaiku,» teic E. Strods.

Jāpiebilst, ka Lattelecom piedāvā trīs dažādus WiFi tīklus, pie kuriem var pieslēgties: pirmais – bezmaksas, tikai jārēķinās, ka pirms pieslēgšanās internetam būs savā interneta pārlūkā jānoskatās 15 sekunžu gara reklāma. Otrs – maksas tīkls, kurš ir piemērots tiem, kas nevēlies skatīties  reklāmu, bet uzreiz izmantot WiFi tīklu bez ierobežojumiem. Šajā gadījumā nepieciešams iegādāties WiFi maksas piekļuves kodu.

Tos var iegūt, zvanot, sūtot SMS vai maksājot ar bankas karti WiFi piekļuves vietās no autorizācijas loga. Trešais piedāvājums – Lattelecom_plus – domāts regulārajiem Lattelecom WiFi lietotājiem. Pirmajā reizē būs jāievada attiecīgie parametri un savs WiFi piekļuves kods, ko cilvēks būs iegādājies vai arī saņēmis bez maksas, ja persona ir Lattelecom klients. Pēc tam, ikreiz nonākot Lattelecom_plus tīklā, klienta ierīce pieslēgsies internetam automātiski.

Lai uzzinātu sev tuvāko Lattelecom WiFi piekļuves punktu, cilvēks var apmeklēt www.wifi.lv, tur publicēta karte (sarkanie punkti ir interneta pieeja par maksu, bet zilie – punkti, kur WiFi ir par brīvu), kā arī par bezmaksas WiFi punkta esamību konkrētajā vietā liecinās attiecīga informatīva uzlīme.

Nepiemirst par elementāru drošību

E. Strods uzsver – lai WiFi lietošana būtu droša, nevajadzētu piemirst par elementāriem piesardzības pasākumiem (līdzīgi kā izmantojot jebkuru citu internetu), piemēram, ierīcē neglābāt pinkodus, kredītkaršu, autovadītāja apliecības foto, citu konfidenciālu informāciju. Droša interneta lietošanas pamatprincipus uzņēmums arī regulāri atgādina skolēniem, dodoties uz izglītības iestādēm, un tur organizē drošības seminārus. «Turklāt skolām bez maksas piedāvājam uzstādīt interneta satura filtrāciju, proti, skolēni nevarēs piekļūt nevēlamam saturam,» stāsta E. Strods.

Taujāts, kādēļ uzņēmums ir ieinteresēts interneta pakalpojumu nodrošināt bez maksas, Lattelecom Interneta biznesa daļas vadītājs atbild: «Ja klientam ir labi, tad mums arī. Turklāt WiFi ļauj uzņēmumu, tā produktus popularizēt arī potenciālo klientu vidū. Bet citiem uzņēmumiem par maksu piedāvājam izvietot savas reklāmas, tādējādi ļaujot sasniegt lielu auditoriju.»

Joprojām esam 1. vietā!

Pavisam nesen tapis zināms, ka arī šogad Rīga saglabā Eiropas WiFi galvaspilsētas statusu. «Arī citas galvaspilsētas ir sasparojušās, piemēram, Vīne šogad izveidojusi 400 jaunu WiFi piekļuves punktu. Tomēr mums ir izdevies saglabāt savu pozīciju. Esam pirmajā vietā,» gandarīts ir E. Strods.

Taču tas nebūt nenozīmē, ka uz lauriem var saldi dusēt. Lattelecom ir apņēmies savu bezmaksas WiFi tīklu turpināt attīstīt medicīnas iestādēs, piemēram, nesen WiFi punkts izveidots Siguldas, Rēzeknes slimnīcā, kā arī Bērnu slimnīcas Vecāku mājā. Interneta pieejamība slimnīcās ļauj pacientiem būt informētiem par notikumiem ārpus slimnīcas sienām, sazināties ar līdzcilvēkiem, internets var kļūt par interesantu laika kavēkli. Pašlaik ārstniecības iestādēs ir pieejami 115 WiFi punktu. Otrs virziens, kur attīstīt WiFi pieejamību, ir skolas. Patlaban ar bezmaksas bezvadu internetu ir aprīkotas 354 izglītības iestādes (tajās uzstādīti 834 raidītāji). «Ja līdz šim uzsvaru likām uz reģionālajām skolām, tad šogad un nākamgad uzmanību koncentrēsim uz galvaspilsētas mācību iestādēm,» informē E. Strods, piebilstot, ka WiFi punkti skolās tiek uzstādīti vietās, kur internets nepieciešams mācību procesam, lai tehnoloģijas tiktu izmantotas jēgpilni, nevis izklaidēm. Notiek arī pārrunas ar tirdzniecības centriem, lai paplašinātu tajos bezmaksas WiFi pārklājumu. «Tāpat arī turpinām vērtēt, kur mums ir jāpalielina interneta jaudas un kuri punkti ir mazāk apmeklēti, mudinot mūs izvērtēt, vai ir nedaudz jāpamaina tā atrašanās vieta vai tas ir jāpārceļ uz pavisam citu vietu.» 

UZZIŅAI

Lai varētu lietot Lattelecom bezmaksas WiFi tīklu (vairums bezmaksas WiFi tīklam pieslēdzas caur viedtālruni):

  • Viedtālrunī ir jāieslēdz WiFi;
  • Atrodoties Lattelecom bezmaksas WiFi uztveršanas zonā, savā ierīcē jāizvēlas tīkls ar nosaukumu Lattelecomfree;
  • Kad ir noticis savienojums, ir jāatver interneta pārlūks;
  • Tad jānoskatās 15 sekunžu gara reklāma un pēc tam var sākt lietot internetu – gan aplikācijās, gan pārlūkā bez datu apjoma ierobežojuma;
  • Pēc pusstundas interneta lietošanas atkal jāatver interneta pārlūks un jānoskatās reklāma.



Svarīgākais