Iepirkšanās internetā kļūst komplicētāka

© F64

Veicot pirkumus ar bankas karti internetā, pietika tikai ar bankas kartes numura un koda ievadīšanu. Tagad process padarīts drošāks, bet sarežģītāks.

Lai turpmāk veiktu pirkumus internetā ar Swedbank izdotajām kartēm, tās būs jāreģistrē drošiem pirkumiem internetā. Šī prasība attiecas arī uz tiem, kuri jau kādreiz to ir darījuši. Saskaņā ar Swedbank ārējās komunikācijas vadītājas Vinetas Savickas skaidroto kartes iepriekš jau ir reģistrējuši aptuveni 300 tūkstoši. Neveicot reģistrāciju vai pārreģistrāciju, no 17. septembra ar Swedbank kartēm internetā iepirkties nevarēs, apstiprināja V. Savicka.

Viņa skaidroja, ka jaunā karšu reģistrācija ieviesta, izpildot Eiropas Centrālās bankas ieteikumus drošiem pirkumiem internetā, kā arī Eiropas Padomes Foruma SecuRe Pay obligātās prasības par ekomercijas darījumu apstiprināšanai izmantotās statiskās paroles aizstāšanu ar dinamisku autentifikācijas metodi. Tāpēc turpmāk paroles vietā pirkumu apstiprināšanai tiks atvērts internetbankas autorizācijas logs, kur jāievada jau esošie internetbankas rekvizīti.

Arī SEB banka izmanto līdzīgus drošības risinājumus pirkumiem internetā ar bankas kartēm. SEB bankas ārējās komunikācijas projektu vadītāja Kristīne Martinsone Neatkarīgajai stāstīja, ka SEB bankas izdotajām visām norēķinu kartēm automātiski tiek nodrošināta 3D drošo pirkumu sistēma internetā jau vairākus gadus. «SEB banka pirkumiem ar karti internetā izmanto VISA un MasterCard izstrādāto interneta pirkumu drošības sistēmu 3D Secure. Iedzīvotājiem ir būtiski pievērst uzmanību, lai tirgotājs izmanto šo drošības sistēmu, ko var viegli atpazīt pēc tā, ka tirgotāja mājaslapā ir ievietots Verified by VISA un MasterCard SecurCode logotips. Pirkuma brīdī 3D Secure drošības sistēma veiks kartes lietotāja identitātes papildu pārbaudi, proti, norēķinoties papildus maksājumu kartes datiem kartes lietotājam ir jāievada arī internetbankas lietotāja kods, parole un pieejas kods no Ibankas kodu kartes vai digipass,» uzsvēra K. Martinsone.

Tāpat bankas Citadele izdotajām MasterCard, Maestro un VISA kartēm drošiem pirkumiem internetā jau vairākus gadus ir dinamiska autentifikācijas metode, proti, internetbankas lietotāja vārds un internetbankas mainīgais autorizācijas kods, kas klientam jāievada, veicot pirkumus internetā. Līdz ar to attiecībā uz šīm kartēm Citadeles klientiem nekas nemainīsies. No šā gada oktobra līdzīga sistēma drošiem pirkumiem internetā tiks ieviesta arī American Express kartēm. Autentifikācija internetā ar American Express kartēm būs līdzīga kā šobrīd ar MasterCard, Maestro un VISA, proti, veicot pirkumu interneta veikalos, kas reģistrēti American Express Safe Key programmā, kartes īpašniekam būs nepieciešams ievadīt arī savu internetbankas lietotāja vārdu un autorizācijas kodu.



Svarīgākais