Ziedojam zemessargu nakts spējām

Kampaņas idejas autors Juris Ulmanis sarunā ar zemessargu dedzīgu atbalstītāju arhibīskapu Zbigņevu Stankeviču © F64

Latvijas zemessargi šobrīd pilnvērtīgi spēj darboties tikai diennakts gaišajā laikā. Atšķirībā no labi ekipētā potenciālā ienaidnieka austrumos naktīs viņi nenieka neredz, tāpēc tauta aicināta samesties nakts redzamības iekārtām.

Ir sākusies ziedojumu kampaņa un bez pārmetumiem valstij. Ja reiz pati Zemessardze ir brīvprātīga, tad nepieciešams arī brīvprātīgs atbalsts. Izpētīt, kādas lietas zemessargiem nepieciešamas, var kampaņas mājaslapā www.zemessargam.lv. Mērķis ir savākt nakts redzamības aprīkojumu vienam izlūkvadam – 36 zemessargiem. Tās ir triju veidu termovīzijas iekārtas, kas ļauj saskatīt infrasarkano starojumu: nakts redzamības brilles, tēmēklis un novērošanas ierīce. Papildus tām par saziedoto naudu iecerēts iegādāties lauka ķirurģiskos komplektus un kompasus. Turpat lapā iespējams arī veikt ziedojumu. Otra vieta, kur to var izdarīt, ir labdarības portāls ziedot.lv, kur šis ir jaunākais projekts. Vēl trešais ceļš, kā ziedot, ir maksas tālrunis 90006886. Viens zvans ir noziedoti 1,42 eiro. Nekādas starpniecības maksas un arī komisijas naudu bankām ziedotāji nemaksā. Visi līdzekļi simtprocentīgi tiks atvēlēti mērķim, vēsta kampaņas organizatori – organizācijas LATO un ziedot.lv. Nodrošināt publicitāti iecerēts ar viedokļu līderiem, kas kuplā skaitā pulcējās vakar kampaņas atklāšanas pasākumā. Arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs aizlūdza par to, lai zemessargi tiek pie laba ekipējuma un tik lielas drosmes, ka ienaidnieks Latvijai pat nedomā tuvoties. Lidija LasmaneDoroņina atminējās, cik grūti, jaunai esot, bijis pa tumsu zagties pie partizāniem un kā tādas nakts brilles būtu noderējušas. Savukārt viens no vīru kopas Vilki pārstāvjiem Uģis Treide atgādināja, ka zemes aizstāvjiem līdztekus tehniskajam nodrošinājumam jāstiprina arī gars un te lieti noderēs Vilku topošais kara dziesmu albums Cīņai sveiks.



Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais