Pagaidām nav sagaidāms pārtikas preču cenu straujš kāpums

© F64

Pasaules biržās tādas pārtikas izejvielas kā kvieši, cukurs, kafija un daudzi citi atrodas pēdējo gadu zemāko cenu līmeņos, tāpēc pagaidām nav sagaidāms, ka pārtikas preču cenas varētu piedzīvot strauju kāpumu, vērtē "Nordea" bankas ekonomikas eksperts Gints Belēvičs.

Augusta patēriņa cenu dati rāda, ka kopumā pārtikai ir tendence būt lētākai salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Augusta dati iezīmē jau ierastu tendenci - inflācija ir tuvu nullei. Šādā līmenī to palīdz saglabāt galvenokārt izejvielu cenas, skaidro Belēvičs. Naftas cenām pasaules tirgos piedzīvojot strauju kritumu tieši augustā, nav pārsteiguma, ka visvairāk inflācijas rādītāju ietekmējusi degvielas cena, proti, mīnus 0,88 procentpunkti, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Līdz ar akcīzes nodokļa likmju paaugstināšanu augustā dārgāki kļuvuši alkoholiskie dzērieni. Visvairāk vidējo cenu līmeni pozitīvā virzienā ietekmējušas elektroenerģijas cenas - par 0,88 procentpunktiem, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, kas turpinās būt galvenais inflācijas dzinējspēks šogad, prognozē Belēvičs.

Kā ziņots, vidējais patēriņa cenu līmenis šogad augustā, salīdzinot ar 2014.gada augustu, palielinājās par 0,1%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Precēm cenas samazinājās par 0,8%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,4%.

Augustā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas samazinājās par 0,5%. Precēm cenas samazinājās par 0,7%, bet pakalpojumiem - par 0,1%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, palielinājās par 0,4%.