Vējoni neapmierina valdības darba temps bēgļu jautājuma risināšanā

© F64

Valsts prezidentu Raimondu Vējoni neapmierina valdības darba temps bēgļu jautājuma risināšanā.

Kā intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Vējonis, patlaban Latvija tikai reaģē uz sekām, un tas nav pareizi. Būtu nepieciešams plašāks redzējums un savs piedāvājums, kā bēgļu jautājumu risināt, līdzīgi kā to dara Vācija un Lielbritānija.

"Kad pienāk "stunda x", tikai tad pieņemam lēmumu," sacīja Vējonis.

Prezidents uzsvēra, ka patlaban valdības izveidotajai darba grupai dots uzdevums līdz novembra beigām sagatavot risinājumus un sniegt atbildes uz dažādiem jautājumiem saistībā ar bēgļu krīzi. Taču tas ir krietni par vēlu būtu nepieciešams to paveikt jau septembrī.

Patlaban valdība nevar sniegt atbildes uz jautājumiem cik bēgļus Latvija var uzņemt, kur viņi dzīvos, kā tiks apmācīti, vai tiks piedāvāts darbs, kā notiks integrācija, norādīja Valsts prezidents.

"Tā ir valdības atbildība skaidri nodefinēt šos jautājums," uzsvēra Vējonis.

Vienīgais, ko izvērtējot iespējas, pateikusi valdība ir, ka Latvija brīvprātīgi gatava uzņemt 250 bēgļus. Taču nav atbildes, vai šis skaits varētu būt liekāks nekā 250, sacīja prezidents, piebilstot, ka jābūt skaidram plānam, cik Latvija var uzņemt, nevis tikai "nofutbolēt" izskanējušos skaitļus.

Kā atzina Vējonis, iespējams, Latvijā uzņemamo bēgļu skaits būs lielāks nekā 250. Patlaban Latvijas amatpersonu rīcībā nav informācijas par trešdien gaidāmo Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera piedāvājumu bēgļu kvotu sadalē. Turklāt nav izslēgts, ka jau tuvākajā nākotnē izskanēs jauni skaitļi, jo bēgļu plūsmas pieaug. Tāpēc nepieciešama lielāka skaidrība par Latvijas iespējām un savu piedāvājumu.

Vienlaikus prezidents atgādināja, ka Latvija iebilst pret jebkādām bēgļu kvotām un var piedalīties bēgļu uzņemšanā brīvprātīgi, pamatojoties uz solidaritāti.

 

Svarīgākais