Priekšlaicīgās pensijas: vienam būs, citam – ne

© f64

Laimīgi būs tie pensionāri, kuri aizgāja priekšlaicīgā pensijā līdz 2009. gada 30. jūnijam, jo jau no februāra viņiem, tāpat kā citiem pensionāriem, atcels 10 procentu pensiju samazinājumu.

Taču joprojām nav skaidrs, vai pārējie priekšlaicīgie pensionāri, kuri pensijā aizgāja pēc šī datuma, turpinās saņemt tikai pusi pensijas.

Par pensionāriem, kuri aizgājuši priekšlaikus pensijā – divus gadus pirms likumā noteiktā pensionēšanās vecuma, un viņu pensiju apmēru no šā gada 1. februāra skaidrības nav. Kā Neatkarīgajai atzina vairāki pensionāri, viņi, masu medijos izdzirdot pārrunājam pensiju apmērus un ierobežojumus šai pensionāru grupai, vērsušies Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA).

Pašlaik priekšlaikus pensijā aizgājušie pensionāri ir sadalīti divas grupās: vieni, kuri aizgāja pensijā līdz pērnā gada jūlijam (saņem pensiju 70 procentu apmērā), otri, kuri pensionējās, sākot no jūlija (saņem tikai pusi pensijas). Pirms Satversmes tiesā apstrīdētā likuma pieņemšanas visi priekšlaicīgie pensionāri saņēma 80 procentus no savas pensijas.

"No sākuma man teica, ka Satversmes tiesas spriedums uz priekšlaicīgi pensijā aizgājušajiem neattiecas, jo šī norma, kas pensiju samazināja par 10 procentiem tieši man, neesot bijusi tiesā apstrīdēta," atstāsta pensionāre Ilga no Rīgas. Taču nupat pensionāre piezvanījusi vēlreiz un uz citu nodaļu, kur pateikts, ka tiem, kuri jau līdz 2009. gada bijuši priekšlaicīgā pensijā, no februāra 70 procentu vietā sāks maksāt atkal 80 procentus no pensijas. Pilnu pensiju maksā tad, ja cilvēks sasniedz īsto pensijas vecumu.

To cilvēku skaits, kuri nolēma izmantot iespēju doties priekšlaicīgā pensijā, pēdējā gada laikā strauji palielinājies. 2009. gadā līdz novembrim vien priekšlaicīgi pensionējās deviņi tūkstoši cilvēku.

VSAA Neatkarīgajai atzīst: tā kā Satversmes tiesa pagājušā gada decembrī ierobežojumus atzina par neatbilstošiem Satversmei, tad, sākot no šā gada 1. februāra, tie tiek atcelti attiecībā uz personām, kurām vecuma pensija piešķirta priekšlaicīgi līdz 2009. gada 30. jūnijam. "Viņiem jau februārī pensija tiks izmaksāta 80 procentu apmērā no piešķirtās pensijas, bet neizmaksāto pensijas daļu par laiku no 2009. gada 1. jūlija līdz 2010. gada 31. janvārim pensionāri saņems atpakaļ," skaidro VSAA speciāliste Edīte Olupe.

Labklājības ministrijā arī apstiprina, ka jāpanāk vienošanās par tiem pensionāriem, kuri priekšlaicīgi pensionējušies no 2009. gada 1. jūlija un saņem 50 procentus no pensijas, jo uz viņiem neattiecās Satversmes tiesas spriedums. Pagaidām nav aprēķināts, cik naudas papildus vajadzētu, lai visi priekšlaicīgie pensionāri varētu saņemt pensijas 80 procentu apmērā.

Attiecībā uz iespēju priekšlaicīgi doties pensijā arī starptautiskie aizdevēji norādījuši, ka pensiju sistēmas stabilitātes nolūkos šāda iespēja ir jāatceļ. Taču cilvēkiem pirmspensijas vecumā, kuriem draud bezdarbs vai kuri jau ir palikuši bez darba, tā ir vienīgā iespēja saņemt atbalstu.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais