Lūdz palīdzēt grāmatas sagatavošanā par Latvijas Ministru prezidentiem

© scanpix.ee

Ikviens Latvijas iedzīvotājs ir aicināts dot savu ieguldījumu grāmatas tapšanā par Latvijas Ministru prezidentiem, aģentūru LETA informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Iedzīvotāji ir aicināti sniegt vēsturiskas liecības par pirmās Latvijas brīvvalsts laika Ministru prezidentiem.

Ministru prezidentu biogrāfijas tiks papildinātas ar vēsturnieku komentāriem, laikmeta raksturojumu, laikabiedru un dzimtas pārstāvju atmiņām, kā arī informāciju no tā laika periodikas un ilustratīvajiem materiāliem - fotogrāfijām, vēstulēm, dienasgrāmatu fragmentiem, memuāriem, dokumentiem, politiķu runām -, no arhīviem, muzeju krājumiem, bibliotēkām un privātām kolekcijām. Iedzīvotāji tiek aicināti pārskatīt savus dzimtas fotoalbumus, pārlasīt radinieku dienasgrāmatas un ieklausīties vecvecāku atmiņu stāstījumos, lai dotu savu ieguldījumu grāmatas tapšanā.

Starpkaru periodā Latvijas Republikas valdību ir vadījuši Kārlis Ulmanis, Zigfrīds Anna Meierovics, Jānis Pauļuks, Voldemārs Zāmuels, Hugo Celmiņš, Arturs Alberings, Marģers Skujenieks, Pēteris Juraševskis un Ādolfs Bļodnieks.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) atzīst, ka grāmata būs par izciliem cilvēkiem - mūsu pagātnes līderiem. "Viņi savulaik izveidoja Latvijas valsti un noteica tās attīstību, īsā laikā kara izpostītā teritorijā nodrošinot kārtību un pārticību. Ceru, ka šī grāmata ļaus mums visiem sajust savas saknes ar valsti, kā arī iedvesmos lieliem darbiem Latvijas labā," pauž Straujuma.

Tikmēr vēsturnieks Gatis Krūmiņš atklāj, ka sabiedrībai pirmo reizi tiks sniegta iespēja vienkopus iepazīties ar starpkaru perioda Latvijas Ministru prezidentu biogrāfijām, kā arī viņu sabiedrisko un politisko darbību. Grāmata galvenokārt būs balstīta uz lekciju materiāliem, kas nolasītas laikposmā no 2012. līdz 2014.gadam Valsts kancelejas rīkoto publisko lekciju ciklā par neatkarīgās Latvijas Ministru prezidentiem.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais