"Ergo" klientiem ugunsgrēks lielveikalā "Globuss" radījis Ls 2 miljonu zaudējumus

Diviem apdrošināšanas sabiedrības "Ergo Latvija" klientiem zaudējumu apmērs pēc Cēsīs notikušā ugunsgrēka lielveikalā "Globuss" var sasniegt divus miljonus latu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Ergo Latvija" Īpašuma, tehnisko risku, kravu un garantiju apdrošināšanas un zaudējumu regulēšanas departamenta direktors Jānis Sprindžuks.

Šodien Cēsīs notikušajā ugunsgrēkā tirdzniecības centrā "Globuss" ir cietuši divi "Ergo" klienti, tāpēc apdrošināšanas sabiedrības ekspertu grupa strādā notikuma vietā - veic lietas apstākļu noskaidrošanu un novērtē iespējamos ugunsgrēka nodarītos zaudējumus.

Par iespējamiem ugunsgrēka rašanās iemesliem "Ergo" eksperti min īssavienojumu elektroinstalācijās, bet gala slēdziens būs zināms tikai pēc iepazīšanās ar izmeklēšanas un ekspertīžu rezultātiem, tai skaitā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) un policijas.

Pēdējos gados saskaņā ar "Ergo" datiem ugunsgrēki tirdzniecības centros un citos objektos ir viens no izplatītākajiem negadījumiem veidiem ar lielākajām izmaksātajām atlīdzībām.

Pērn pēc ugunsgrēka Igaunijas lielveikalā "Mustika Keskus" "Ergo" atlīdzībās izmaksāja 7 miljonus eiro (4,9 miljonus latu), bet Lietuvā saistībā ar ugunsgrēku gaļas pārstrādes kombinātā "Klaipėdos mėsinė" atlīdzībās tika izmaksāti 3,2 miljoni eiro (2,24 miljoni latu). Savukārt 2009.gada vasarā pēc ugunsgrēka tirdzniecības centrā "Alfa" zaudējumus pieteica desmit "Ergo" klienti.

Kā ziņots, šonakt Cēsīs nodegušais lielveikals "Globuss" tiks būvēts no jauna, aģentūrai LETA pastāstīja SIA "Ilga-Sigulda" izpilddirektors Kaspars Kepals.

Ugunsgrēku pārcietušās ēkas daļas tiks nojauktas, un to vietā tiks celts jauns lielveikals, kuru uzņēmums plāno pabeigt rudenī.

Pašlaik tiek aprēķināti zaudējumi, kurus uzņēmumam radījusi ēkas nodegšana. No konkrētas summas nosaukšanas Kepals atturējās, vien norādīja, ka zaudējumi ir milzīgi. Lielveikalā strādāja aptuveni 20 nomnieki, daudziem no viņiem prece nav bijusi apdrošināta.

Kā liecina Kepala rīcībā esošā informācija, ugunsgrēks izcēlies veikala iekštelpās un nav saistīts ar ļaunprātīgu dedzināšanu. Tiek pieļauts, ka kāds no nomniekiem pa nakti bez uzraudzības bija atstājis ieslēgtu sildītāju, kas arī izraisījis ugunsgrēku.

No lielveikalu apsargājošā uzņēmuma "Ilga-Sigulda" pārstāvji ieguvuši informāciju, ka aizvadītās nakts laikā trauksme veikala telpās nostrādājusi trīs reizes.

Pirmo reizi trauksme nostrādāja plkst.23.53. Apsardzes darbinieki devušies uzņēmumu apskatīt, taču nebija to izstaigājuši pilnībā un aizbraukuši. Otro reizi trauksme nostrādāja plkst.2 naktī, taču nekas aizdomīgs veikala apkārtnē netika konstatēts. Trešo reizi trauksme nostrādāja plkst.2.52, un, kad apsardzes darbinieki ieradušies pie veikala, tas jau bija liesmās.

Kepala rīcībā pašlaik nav informācijas, vai "Ilga-Sigulda" vērsīsies pret apsardzes uzņēmumu. Arī tas, cik ātrā laikā izdosies uzsākt jaunās veikala ēkas celtniecību, ir atkarīgs no tā, cik ilgu laiku notikuma vietā strādās eksperti.

LETA jau ziņoja, ka pagājušajā naktī Cēsīs plašs ugunsgrēks nopostījis tirdzniecības centru "Globuss" Raiņa ielā, - izdedzis ir viss lielveikals 2400 kvadrātmetru platībā.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas Vidzemes reģiona Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma, policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka veikalā bijušas arī tirdzniecības vietas, kurās pārdota autoķīmija un pirotehniskie izstrādājumi.

LETA jau ziņoja, ka VUGD izsaukums uz notikuma vietu saņemts plkst.2.57. Ugunsgrēks tika lokalizēts ap plkst.5.30.

Kad ugunsdzēsēji atbraukuši uz notikuma vietu, tirdzniecības centrs jau bija viss liesmās, un dzēšanas darbu laikā iebrucis tā jumts.

Svarīgākais