Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Juris Pūce: nezinu, kāpēc manu partiju mīl bagātie

© F64

Pat partijas Latvijas attīstībai valdes priekšsēdētājs Juris Pūce nezina, kādēļ viņa vadītā politiskā organizācija starp partijām šogad saņēmusi vislielākos ziedojumus un «lielas» biedra naudas, liecina viņa pieklājīgās atbildes uz Neatkarīgās jautājumiem.

Atgādinām – Neatkarīgā 13. augustā brīnījās, kāpēc Latvijas attīstībai šogad no privātpersonām saņēmusi pat lielāku finansējumu nekā valdošo partiju flagmanis Vienotība (attiecīgi 192 000 eiro un 175 000 eiro).

Partijai Latvijas attīstībai, kuru vēl pērn vadīja ekspremjers Einars Repše, bet šobrīd jau vada bijušais valsts sekretārs Juris Pūce, daži pilsoņi šogad ziedo maksimāli atļautās summas, lai gan šī politiskā organizācija pagājušajās vēlēšanās cieta sagrāvi, bet tuvākajā laikā nekādas lielas politiskas aktivitātes valstī nav gaidāmas. Piemēram, operas eksdirektors Andrejs Žagars, pat neskatoties uz viņa grandiozajiem parādiem (apmēram 350 000 eiro), šai partijai atvēl miljonāru cienīgas summas!

Šobrīd – t. i., pēc vairāk nekā divām nedēļām – Latvijas attīstībai šā gada līderpozīcijas joprojām nav zaudējusi. Vien uzņēmējs Aivars Podnieks, kurš savulaik bija iesaistīts Jaunpagasta spirta politbiznesā, 14. augustā Vienotībai pieziedojis klāt 10 000 eiro. Neviens cits lielais ziedojums vai «lielā» biedra nauda nevienai no partijām KNAB mājaslapā nav fiksēta.

Latvijas attīstībai pašreizējais līderis J. Pūce, atbildot uz Neatkarīgās jautājumiem, vien pauda, ka ir «patīkami pārsteigts» par atbalstītāju bagātīgo balsojumu ar naudu (pilnu jautājumu un atbilžu tekstu skat. zemāk). Viņš nesaista šo finansiālo atbalstu ar partijas pēdējā laika vienīgo pamanāmo aktivitāti – dāsni apmaksātās reklāmas t. s. kopdzīves likuma jeb viendzimuma laulību legalizācijas atbalstam.

J. Pūce apgalvoja, ka vēl pērn ir pārrunājis ar Andreju Žagaru viņa īpaši dāsnos māksājumus partijas kasē, kas disonē ar eksdirektora lielajām kredītsaistībām. «Kā saprotu, tad viņam nav grūtību segt sava mājokļa iegādei ņemto kredītu. Andrejs ir starptautiski pieprasīts režisors un kultūras darbinieks, kura ienākumi ir ievērojami lielāki nekā vidējie Latvijā,» skaidroja J. Pūce.

Uz jautājumu – «vai partiju nemulsina politiskās kaislības Leiškalnu ģimenē – ja Kārlis pārstāv partiju Saskaņa, tad viņa kundze Anita un meita Katrīna maksā ļoti lielas biedra naudas jūsu vadītās partijas kasē?» – J. Pūce atbildēja: «Nē, nemulsina. Anita un Katrīna ir aktīvas partijas biedres, ar savu viedokli un idejām, un es, protams, priecājos, ka viņas var atbalstīt partiju arī finansiāli. Kārlis, cik zinu, ir Gods kalpot Rīgai biedrs. Augsti vērtēju viņa pieredzi un profesionalitāti, īpaši – ostu pārvaldības jautājumos.»

Pilnīgi atturīgs J. Pūce bija jautājumos par Latvijas attīstībai iespējamo saplūšanu ar Vienotības radikāli liberālo spārnu.

Piemēram, uz jautājumu – «vai notiek sarunas ar Vienotības liberāļiem par viņu pievienošanos jūsu vadītājai partijai» – J. Pūce atbildēja ar vienkāršu: «Nē.» J. Pūce apgalvoja, ka nezina, cik daudz ziedojumos šogad ir saņēmusi biedrība Latvijas nākotnes forums. Šo biedrību var uzskatīt par partijas Latvijas attīstībai mātesorganizāciju, jo partija tika dibināta uz biedrības bāzes (pat biedrības sākotnējais nosaukums bija Latvijas attīstībai). Zīmīgi, ka partija un biedrība ir reģistrētas vienā adresē.

Savukārt Uzņēmumu reģistra datos redzams, ka pērn (t. i., vēlēšanu gadā) biedrība Latvijas nākotnes forums ziedojumos saņēmusi 70 000 latu no Valērija Belokoņa vadītās Baltic International Bank, pat neskatoties uz to, ka V. Belokoņs pagājušā gada jūnijā paziņoja, ka jau pirms vairākiem mēnešiem ir izstājies no šīs biedrības. Acīmredzot izstāšanās no biedrības nenozīmē arī finansējuma aizgriešanu.

Tāpat biedrība saņēmusi 60 000 latu no Uldim Mierkalnam piederošās SIA Pata AB, 10 000 latu no uzņēmēja Donāta Vaitaiša, bet 70 000 latu – no ceļu būves firmu Arčers un Binders līdzīpašnieka Armanda Garkāna.

Jāatgādina, ka gadu iepriekš biedrība Latvijas nākotnes forums saņēma vēl lielākus ziedojumus – 363 000 latu – no iepriekšminētajām personām, kā arī no miljonāriem Olafa Berķa un Māra Martinsona. O. Berķa un viņa dēlu nauda šogad platā straumē ir ieplūdusi partijas kasē, bet M. Martinsons ir pazudis no politiskā procesa finansētāju listēm.

Neatkarīgās jautājumi partijas Latvijas attīstībai valdes priekšsēdētājam Jurim Pūcem un viņa atbildes:

 – Jūsu vadītā partija šogad saņēmusi vislielākos ziedojumus un biedru naudas maksājumus. Ja ziedotāju viedoklis sakritīs ar vēlētāju viedokli, jums ir izredzes kļūt par varas partijas vadītāju. Šā iemesla dēļ laikrakstam Neatkarīgā Rīta Avīze ir daži jautājumi.

 – Pirmkārt, esmu patīkami pārsteigts, ka esam visvairāk atbalstītie! Tas ir uzmundrinoši un liecina, ka vilšanās esošo partiju piedāvājumā ir augsta.

– Ar ko jūs skaidrojat ziedotāju un partijas biedru dāsnumu, neskatoties uz to, ka partija cietusi sakāvi divās vēlēšanās pēc kārtas?

– Mūsu partija dibinājās nevis kā nejaušs varas iegūšanas projekts, bet kā domubiedru kustība. Neveiksmes vēlēšanās atnāk un pāriet, partijas biedri un arī atbalstītāji mūsu partiju ir izvēlējušies atbalstīt, vismaz kā noprotu no sarunām ar viņiem, tāpēc, ka tic tai vienotajai pieejai Latvijas attīstības nodrošināšanai, kas bija un ir šai domubiedru kopai, kas izvēlējās veidot mūsu partiju. Mēs visi kopā centīsimies pārliecināt Latvijas iedzīvotājus, ka konsekventa, labēja un liberāla politika ir vienīgā ilgtspējīgā Latvijas izaugsmes pieeja.

Vai dāsnumu var skaidrot ar jūsu un jūsu vadītās partijas iniciatīvu vākt parakstus kopdzīves likuma pieņemšanas atbalstīšanai?

– Domāju, ka nebūtu pareizi izcelt vienu atsevišķu iniciatīvu. Partijas redzējums par Latvijas attīstību ir konsekvents, aptver vairākas jomas, tāpēc, pieļauju, ir interesants dažādiem atbalstītājiem.

– Partijai ir uzkrītoši daudz «lielo» ziedotāju un biedra naudas maksātāju. Piemēram, starp partijas finansētājiem dominē miljonāra Olafa Berķa ģimene plus viņa uzņēmumu menedžeru pienesums. Vai tas nozīmē, ka šie «lielie» finansētāji nosaka partijas kursu?

– Negribu piekrist, ka partijas atbalstītāju lokā dominē viena atbalstītāju grupa. Partijas biedri un ziedotāji ir diezgan daudzskaitlīgi un atbalsta atbilstoši savām iespējām.

Jā, partijas biedru un atbalstītāju vidū ir arī pārtikuši cilvēki, kas var atļauties finansēt lielākā apjomā nekā vidēji. Mēs, protams, esam par to priecīgi – finansējums ļauj mums strādāt un īstenot aktivitātes.

Nē, partijas atbalstītājiem nav un nevar būt tādas pilnvaras, lai noteiktu «partijas kursu», kā jūs to saucat.

– Kāpēc jūsu māte ir dāsnāka partijas finansētāja nekā jūs pats?

– Atbalstu finansiāli partiju atbilstoši savai rocībai. Mana māte atbalsta partijas mērķus un to dara atbilstoši savai rocībai.

– Vai pieņemat finansējumu sociāli atbildīgi, piemēram, vai esat pārrunājuši ar Andreju Žagaru, ka varbūt nevajadzētu tik daudz maksāt partijai, ja ir tik lielas kredītsaistības?

– Esmu pārrunājis jau pagājušogad ar Andreju viņa finansiālās saistības. Kā saprotu, tad viņam nav grūtību segt sava mājokļa iegādei ņemto kredītu. Andrejs ir starptautiski pieprasīts režisors un kultūras darbinieks, kura ienākumi ir ievērojami lielāki nekā vidējie Latvijā.

– Vai partiju nemulsina politiskās kaislības Leiškalnu ģimenē – ja Kārlis pārstāv partiju Saskaņa, tad viņa kundze Anita un meita Katrīna maksā ļoti lielas biedra naudas jūsu vadītās partijas kasē?

– Nē, nemulsina. :)

Anita un Katrīna ir aktīvas partijas biedres, ar savu viedokli un idejām, un es, protams, priecājos, ka viņas var atbalstīt partiju arī finansiāli.

Kārlis, cik zinu, ir Gods kalpot Rīgai biedrs. Augsti vērtēju viņa pieredzi un profesionalitāti, īpaši – ostu pārvaldības jautājumos.

– Kā gatavojaties tērēt saņemto naudu – vai maksāsiet algas aktīvākajiem partijas biedriem?

– Partijas saņemtais finansējums tiek tērēts atbilstoši apstiprinātajam budžetam. Gadā, kad nenotiek vēlēšanas, būtiskākie izdevumi ir politisko aktivitāšu (pasākumu, kampaņu u. tml.) izdevumi un administratīvie izdevumi (telpas, biroja darbs u. tml.).

Nē, neplānojam partijas biedru algošanu, tas ne tikai nav finansiāli iespējams, tas, manuprāt, ir arī nepareizi – partijai jābūt domubiedru kustībai, kurā motivācija biedriem veidojas tieši no savstarpējas domubiedru sadarbības.

– Jūsu un jūsu vadītās partijas saukļi ļoti līdzinās Vienotības radikālāko liberāļu politiķu izteikumiem un viedokļiem. Vai izskatāt iespēju, ka uz jūsu vadītās partijas platformas varētu notikt jaunas Latvijas liberāļu partijas tapšana?

– Partija Latvijas attīstībai ir atvērta jebkuram jaunam biedram, kas ir vienisprātis ar mums par Latvijas attīstības jautājumiem. Esam uzsākuši aktīvu darbību jaunu partijas biedru piesaistei, darbības attīstīšanai reģionos, un tas mums ir daudz aktuālāks uzdevums par sekošanu līdzi iespējamām pārmaiņām citā partijā.

– Vai notiek sarunas ar Vienotības liberāļiem par viņu pievienošanos jūsu vadītājai partijai?

– Nē.

– Ņemot vērā, ka partija un biedrība ir reģistrētas vienā adresē, cik daudz ziedojumos šogad ir saņēmusi biedrība Latvijas nākotnes forums? Kuri uzņēmēji šogad dominē starp ziedotājiem šai biedrībai?

– Nezinu atbildi uz šo jautājumu. Tas jums jājautā biedrības Latvijas nākotnes forums valdes loceklim Edgaram Jaunupam.