Pirmo reizi privātam uzņēmumam piešķirta licence nesprāgušas munīcijas vākšanai

Šodien Aizsardzības ministrijā (AM) Licencēšanas un sertifikācijas komisijas sēdē komersantam SIA „ROBUSTS” uz nenoteiktu termiņu tika izsniegta licence, kas nepieciešama darbam ar militāra rakstura sprādzienbīstamiem priekšmetiem un nesprāgušu munīciju piesārņotu un potenciāli piesārņotu teritoriju izpētei, nesprāgušas munīcijas meklēšanai, identificēšanai, izcelšanai, savākšanai un uzglabāšanai.

Šī ir pirmā šāda veida licence, kuru ir izsniegusi AM.

Ņemot vērā, ka valstī netiek veikta teritoriju plānveida sanācija un atrodamo sprādzienbīstamu priekšmetu nepieciešamie sanācijas apjomi ir lieli, lai veicinātu un paātrinātu potenciāli piesārņotu teritoriju izpētes un piesārņotu teritoriju sanācijas pasākumu veikšanu, izpētes un atsevišķus sanācijas uzdevumus nolemts nodot privātām institūcijām – licencētiem komersantiem un sertificētiem speciālistiem.

Kārtību, kādā sertificē speciālistus, kas veic ar militāra rakstura sprādzienbīstamiem priekšmetiem un nesprāgušu munīciju potenciāli piesārņotu un piesārņotu teritoriju izpēti, nesprāgušas munīcijas meklēšanu, identificēšanu, izcelšanu, savākšanu un uzglabāšanu, nosaka Ministru kabineta 2008. gada 25. augusta noteikumi Nr. 671 ''Ar militāra rakstura sprādzienbīstamiem priekšmetiem un nesprāgušu munīciju potenciāli piesārņotu un piesārņotu teritoriju izpētes un sanācijas darbu veikšanas speciālistu sertifikācijas un komersantu licencēšanas kārtība''.