Izsniegto pasu skaits pērn sarucis par trešdaļu

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde pērn iedzīvotājiem izsniegusi kopskaitā 265 727 pases, kas ir par aptuveni 36 procentiem mazāk nekā gadu iepriekš, rāda Pārvaldes apkopotā statistika.

Šāds izsniegto pasu skaita sarukums skaidrojams ar to, ka 2008.gadā bija vērojama pastiprināta to personu interese, kas vēlējās saņemt jaunā parauga pases, kurās iekļauta mikroshēma ar lietotāja biometrijas datiem - sejas attēlu, pirkstu nospiedumiem un citu identifikācijai nepieciešamo informāciju, nra.lv informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka palīgs preses un sabiedriskajos jautājumos Andrejs Rjabcevs.

Pērn šī iedzīvotāju aktivitāte mazinājusies un no vairāk nekā 265 tūkstošiem izdoto pasu tikai 5184 izsniegtas tādēļ, ka persona gribējusi iegūt jaunā parauga dokumentu. Lielākoties jaunas pases iedzīvotājiem izsniegtas tādēļ, ka iepriekšējais dokuments nav bijis derīgs ceļošanai (42% gadījumu), tam beidzies derīguma termiņš (26%) vai iepriekšējā pase nozaudēta vai nozagta (6%).

Kopumā pērn izsniegtas 199 106 Latvijas pilsoņu pases, 66 523 Latvijas nepilsoņu pases un 98 bezvalstnieka ceļošanas dokumenti. Visvairāk šo personu apliecinošo dokumentu pērn izsniegts PMLP Rīgas 1.nodaļā Čiekurkalna 1.līnijā, kur apkalpoti 21 752 pasu saņēmēji, savukārt bez Rīgas nodaļām visvairāk jauno pasu izsniegts Pārvaldes Daugavpils nodaļā (16 519), kā arī aktīvi šis pakalpojums izmantots Liepājā (14 645) un Jelgavas nodaļā (13 382). Vēl 5651 Latvijas iedzīvotājs jaunu pasi pērn pieprasījis caur Latvijas diplomātiskajām pārstāvniecībām ārvalstīs.

Līdzīgi kā iepriekšējos gadus, arī pērn cilvēki visbiežāk pēc jaunās pases vērsušies pavasarī un vasarā, kad vidēji valstī mēnesī tika izsniegts no 21 līdz 23 tūkstošiem pilsoņu pasu un vēl aptuveni 5 - 6 tūkstoši nepilsoņu pasu. Savukārt iedzīvotāju vismazākā aktivitāte vērojama ziemas mēnešos, kad izsniegto pilsoņu pasu skaits sarucis pat zem 13 tūkstošiem mēnesī.

Kopš 1992.gada, kad sāka izsniegt pirmās pilsoņu pases, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde iedzīvotājiem izsniegusi aptuveni 3,9 miljonus Latvijas pilsoņu pasu, savukārt kopējais izsniegto nepilsoņu pasu skaits šobrīd tuvojas vienam miljonam. Kopš 1999.gada Latvijā tiek izsniegti arī bezvalstnieku ceļošanas dokumenti un tos līdz šim saņēmušas 879 personas.

PMLP atgādina, ka jaunu pasi iedzīvotāji var saņemt jebkurā Pārvaldes teritoriālajā nodaļā visā Latvijā, neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas, savukārt ārvalstīs dzīvojošie var vērsties Latvijas konsulārajā vai diplomātiskajā pārstāvniecībā attiecīgajā valstī. Piesakoties jaunajai pasei, nepieciešams uzrādīt iepriekšējo pasi vai dzimšanas apliecību tām personām, kas pasi saņem pirmo reizi.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais