Belēvičs ZVA direktores vietnieci vēlas pārcelt, lai stiprinātu citu institūciju darbu

© f64

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) vēlas Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktores vietnieci Daci Ķikuti pārcelt Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centra (VTMEC) direktora vietnieka amatā, lai stiprinātu centra darbību, aģentūrai LETA pastāstīja ministra padomniece komunikāciju jautājumos Iveta Ciganova.

Viņa norādīja, ka Veselības ministrija (VM) uzskata Ķikuti par ļoti labu speciālisti, tomēr, lai stiprinātu veselības aprūpes sistēmu, viņu plānots pārcelt darbā uz VTMEC.

Ciganova norādīja, ka sistēmas stiprināšanas nolūkā jau savulaik tika nomainīts VM valsts sekretārs, kā arī veikta Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas vadības maiņa.

Tāpat arī Valsts civildienesta likums atļauj ierēdņa pārcelšanu citā amatā, piebilda padomniece.

Vaicāta, vai Ķikute nav iebildusi pret pārcelšanu, Ciganova norādīja, ka "visus dokumentus viņa ir parakstījusi un iepazinusies ar ministra lēmumu". Tāpat nekādas pretenzijas ministrija no Ķikutes nav saņēmusi.

Savukārt, kā aģentūrai LETA norādīja ZVA pārstāve Dita Okmane, šobrīd plašākus komentārus par Ķikutes pārcelšanu aģentūra nesniegs.

Jau ziņots, ka Ķikute vakar, 26.augustā, saņēmusi Belēviča rīkojumu par pārcelšanu VTMEC direktora vietnieka amatā, sākot ar 28.augustu, aģentūru LETA informē ZVA pārstāvis Jānis Graudiņš.

ZVA ieskatā rīkojums neatbilst normatīvo aktu prasībām, tāpēc aģentūra ir vērsusies Valsts kancelejā ar lūgumu vērtēt pārcelšanas rīkojuma tiesiskumu.

Belēvičam jau labu laiku ir izveidojies konflikts ar ZVA direktori Ingunu Adoviču. ZVA direktorei Belēvičs pārmet rīcību, kas novedusi pie tā, ka Latvijā ir ļoti dārgas zāles. Viņai ticis piemērots arī disciplinārsods, kuru gan amatpersona ir pārsūdzējusi. Savukārt pats Belēvičs, kurš savulaik strādājis farmācijas biznesā, šajā procesā tika nonācis interešu konfliktā, uz ko norādīja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

Adovičai novembrī beidzas darba līgums par ZVA direktores pienākumu pildīšanu, un veselības ministrs ir paziņojis, ka tas netiks pagarināts.

Iepriekš jau vēstīts, ka Ministru kabinets (MK) 25.augusta sēdē uz nedēļu atlika lēmuma pieņemšanu par Veselības ministrijas (VM) izstrādāto MK noteikumu projektu, kas paredz atsevišķu ZVA funkciju pārdali Veselības inspekcijai un VM.

Arī nozares pārstāvji ir lūguši jautājuma izskatīšanu atlikt, lai par to vēl diskutētu, kā vienu no argumentiem minot, ka šāda kārtība veicinās viltotu medikamentu nonākšanu tirgū.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.