Ministrs: indēsim vēl divus gadus

© F64

To valstu valdības, kurās ir augsti pacientu līdzmaksājumi par veselības aprūpes pakalpojumiem un ir pieejama lēta un kaitīga pārtika, ir nolēmušas savus iedzīvotājus sliktai veselībai un nabadzībai, sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Valdība šonedēļ pieņēma lēmumu noteikt maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos – tās produktos nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem no kopējā tauku daudzuma. Noteikumi attieksies gan uz Latvijā ražotiem produktiem, tostarp tiem, kurus pasniedz sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, gan no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un trešajām valstīm ievestiem produktiem. Ierobežojumi attieksies uz pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes, kas radušās četros pārtikas ražošanos tehnoloģiskajos procesos – hidrogenējot eļļas, spiežot eļļas augstā temperatūrā, eļļās cepot un karsējot pārtikas produktus, kā arī taukus saturošus pārtikas produktus cepot un grilējot.

Iepriekš vislielākās diskusijas bija par to, kad noteikumiem jāstājas spēkā – Veselības ministrija piekrita dot gadu pārejas posmu, lai ražotāji varētu jaunajām izmaiņām sagatavoties, taču tam nepiekrita Zemkopības ministrija. Saskaņošanā tika panākts kompromiss, ka pārejas periods būs divi gadi. «Tas tikai nozīmē, ka esam atļāvuši indēt savus iedzīvotājus vēl divus gadus,» skarbi situāciju novērtēja G. Belēvičs, «strādājot pie kaitīgas pārtikas ierobežojumiem, kompromisi nenāk viegli, taču mēs ejam uz to, lai virzītu arī grozījumus par pārāk sāļu un treknu pārtikas produktu aplikšanu ar akcīzes nodokli.» Ministrs uzskata, ka Latvija lēnām virzās uz to, lai transtaukskābes pārtikas produktos aizliegtu vispār.



Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais