Samazinās asins krājumi

© F64

Pēc ievērojama asins donoru skaita pieauguma jūlijā, uzsākot informatīvo kampaņu Mums ir viena asinsrite, augustā, iestājoties siltākam laikam, ir nozīmīgi krities asins krājumu apjoms, tāpēc Valsts asinsdonoru centrs aicina ziedot asinis, lai glābtu dzīvības.

Īpaši donorus atsaukties centrs aicina tuvākās nedēļas laikā, lai nevienam, kam nepieciešamas asinis, to nepietrūktu. Valsts asinsdonoru centra speciāliste Daina Krūmiņa stāsta, ka jūlija pirmajā nedēļā, kad tika uzsākta kampaņa, asinis ziedot bija atnākuši 1324 cilvēki, bet, piemēram, augusta otrajā nedēļā tikai 875, trešajā nedēļā 1041. Pagājušajā nedēļā vidēji dienā asinis ziedot bija atnākuši 148 cilvēki, kas nav pietiekami, lai uzturētu asins rezerves pietiekamā daudzumā. Lai nodrošinātu pietiekamus asins krājumus, vidēji dienā asinis vajadzētu ziedot 150 cilvēkiem. Jāņem vērā, ka no atnākušajiem apmēram 10 līdz 15 procenti cilvēku netiek pieņemti dažādu iemeslu dēļ, piemēram, vispārējas veselības problēmas, ērces kodums, zems hemoglobīna līmenis asinīs. «Donoru skaita kritumu augustā ietekmējis arī tas, ka augusta otrajā nedēļā sakarā ar pārcelšanos uz jaunām telpām nestrādāja Asinsdonoru centra Latgales filiāle Rēzeknē, kā arī uz atvaļinājumu laiku uz divām nedēļām bija slēgta Asins sagatavošanas nodaļa Liepājas reģionālajā slimnīcā,» skaidro D. Krūmiņa. Savukārt pagājušajā nedēļā tehnisku iemeslu dēļ dažas dienas nestrādāja centra mobilais autobuss.

Šonedēļ Asinsdonoru centrs īpaši aicina atsaukties donorus ar 0 rēzus negatīvu, A rēzus negatīvu, B rēzus negatīvu un A rēzus pozitīvu asins grupu faktoru. Donori aicināti arī asinis ziedot katru dienu Asinsdonoru centra telpās Rīgā (Sēlpils ielā 6). Savukārt filiālē Rēzeknē aicina ziedot asinis pirmdienās, trešdienās un piektdienās (Rēzeknes slimnīcas telpās).

Iespēja ziedot asinis regulāri ir arī Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Liepājā, Valmierā, Ventspilī.

Pateicoties donoru atsaucībai, Valsts asinsdonoru centrs šāgada pirmajā pusgadā spēja nodrošināt slimnīcu pieprasījumu pēc eritrocītu masas komponentiem 99,8 procentu apmērā. Salīdzinājumam šajā pašā laika posmā 2014. gadā eritrocītu masa tika nodrošināta 88 procentu apmērā. Eritrocītu masa tiek pārlieta pacientiem smagu asiņošanu gadījumos. Par asins donoru var kļūt personas vecumā no 18 līdz 65 gadiem, kas sver ne mazāk par 50 kilogramiem, dienā pirms asins nodošanas nav lietojušas alkoholu, ir veselas un pēdējā laikā nav slimojušas.

Asinsdonoru centrs dodas izbraukumos

Trešdien, 26.08.2015.

Rīga, Brīvības pieminekļa laukums, pulksten 10–14

Ceturtdien, 27.08.2015.

Rīga, t/c Domina, Ieriķu iela 3, pulksten 13–18

Rīga, Palīdzības centrs, K. Barona iela 130/3, pulksten 15–18

Kalsnava, Kalsnavas pagasta administrācijas ēka,

Pārupes 2, pulksten 9–12

Piektdien, 28.08.2015.

Rīga, Centrālā dzelzceļa stacija, Stacijas laukums 1, pulksten 10–14

Jelgava, Hercoga Jēkaba laukums, pulksten 9–15

Pirmdien, 31.08.2015.

Rīga, Dailes teātris, Brīvības iela 75, pulksten 9–15

Avots: Valsts Asinsdonoru centrs



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.