Koalīcijā nav vienprātības, ka par bēgļu uzņemšanu jālemj Saeimai

© Scanpix

Valdošās koalīcijas Saeimas frakcijas vēl vērtēs nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) ierosinājumu, ka nākotnē par iespējamu bēgļu uzņemšanu būtu jālemj Saeimai.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš žurnālistiem pēc koalīcijas sanāksmes norādīja, ka gadījumā, ja nākotnē būs jautājums par iespējamu bēgļu uzņemšanu, tad par to būtu jālemj Saeimai. Turklāt nacionālā apvienība rosina šādus lēmumus par bēgļiem pieņemt ar konstitucionālo vairākumu.

Šodienas sanāksmē diskusiju par šo jautājumu neesot bijis, frakcijas iepazīsies ar piedāvāto likumprojektu un pēc divām nedēļām sniegs savu viedokli. Bērziņš norādīja, ka nacionālā apvienība sagaida konstruktīvus priekšlikumus no partneriem.

Savukārt Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) sacīja, ka viņai radās vairāki jautājumi saistībā ar šo likumprojektu, proti, vai Saeimai būs jālemj par katru bēgli, kas notiks ar bēgļiem, kas šķērsos robežu no Krievijas puses, u.c. Viņa skaidroja, ka ir daudz juridisku jautājumu, bet konceptuāli premjerministrei neesot iebildumu, ka par šādiem jautājumiem būtu jālemj parlamentam.

Tikmēr Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis Armands Krauze pauda, ka Saeimas Eiropas lietu komisija jau šobrīd apstiprina Latvijas pozīciju dažādām sanāksmēm, tātad parlaments un visu frakciju deputāti ir iesaistīti šādu lēmumu pieņemšanā. Tomēr ZZS ir gatava izvērtēt VL-TB/LNNK piedāvājumus un diskutēt par to.

Kā ziņots, valdība šovasar vienojās par Latvijas nostāju bēgļu jautājumā, lemjot, ka divu gadu laikā valsts varētu uzņemt 250 patvēruma meklētājus. Jautājums par bēgļu uzņemšanu Latvijā iepriekš radījis nopietnas nesaskaņas starp koalīcijas partneriem.

Latvijā

Latvijā bioloģiski sertificētās lauksaimniecības platības šogad ir pieaugušas par 3,5% - līdz 306 500 hektāriem, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA) valdes priekšsēdētājs Raivis Bahšteins.  Latvijā bioloģiski sertificētās lauksaimniecības platības šogad ir pieaugušas par 3,5% - līdz 306 500 hektāriem, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA) valdes priekšsēdētājs Raivis Bahšteins.

Svarīgākais