Presi izplatīs arī turpmāk bez pārmaiņām

1. februāris tomēr nekļūs par pirmo pirmdienu, kad mazumtirdzniecībā nenonāks preses izdevumi.

Preses izdevumu piegāžu apturēšana pirmdienās ir pārtapusi no SIA Preses serviss lēmuma par tēmu sarunai starp preses izdevējiem un izplatītājiem par izdevumu piegāžu tehniskajām detaļām. To Neatkarīgajai apliecināja Preses servisa mārketinga direktore Inga Samoviča. SIA Mediju nams valdes priekšsēdētājs Armands Puče pauda apmierinājumu, ka preses izplatītāji šajās sarunās ņem vērā izdevēju argumentus.

Preses servisa tagadējā nostāja atbrīvo valstij piederošo Latvijas pastu (LP) vai nu steidzīgi aizvietot Preses servisu, vai apliecināt, ka Latvijas valsts netiek galā ar sakaru infrastruktūras uzturēšanu savā teritorijā. "LP pašlaik nav nekāda pamata piedāvāt sadarbību preses izdevumu piegādē mazumtirdzniecības vietām kādam citam partnerim," norādīja uzņēmuma preses pārstāve Agija Tērauda.

Precīzāk sakot, LP nekas nebūtu jāpiedāvā, bet tikai jāatbild uz pasta bijušo darbinieku izveidota uzņēmuma addCover piedāvājumu pirkt no pasta tādus pašus pārvadājumu pakalpojumus, kādus pasts pārdod Preses servisam. Tas taču ir loģiski, ka no Rīgas, kur iespiež lielāko daļu Latvijas preses izdevumu, uz, sacīsim, Ludzu katru nakti gāja tikai viena automašīna ar preses izdevumiem. Abonētos izdevumus adresātiem sadala un nogādā pastnieki. Pasta nodaļās tos iespējams arī nopirkt, bet lielum lielā daļa cilvēku presi pērk kioskos un veikalos, līdz kuriem presi piegādā Preses serviss. Jaunizveidotajam addCover ir izdevies pārņemt preses piegādi 57 IKI un Cento veikaliem visā Latvijā. Uzņēmuma pārstāve Jūlija Grīnberga atzīst, ka transporta īre preses izdevumu sūtīšanai arī uz Kārsavu un Viļaku notiek ar zaudējumiem, bet addCover cer piesaistīt jaunus mazumtirgotājus, lai pasākums sāktu atmaksāties.

Savu nevēlēšanos sadarboties ar addCover pasts iepriekš argumentēja ar to, ka plānojot pats uzsākt šāda pakalpojuma piedāvāšanu. 15. janvārī Neatkarīgā publicēja A. Tēraudas solījumu, ka tas notikšot "drīzumā". Tagad šķiet, ka LP kā jau kārtīgam valsts uzņēmumam laiks "drīzumā" skaitās šā gada otrā puse.

Svarīgākais