Ievērojami sarukuši asins krājumi; aicina atsaukties donorus

© F64

Pēc ievērojama asins donoru skaita pieauguma jūlijā, sākot informatīvo kampaņu "Mums ir viena asinsrite", augustā asins krājumu apjoms ievērojami sarucis, informēja Valsts asinsdonoru centra (VADC) pārstāve Zane Mistre.

VADC aicina donorus īpaši atsaukties tuvākās nedēļas laikā, lai nevienam, kam nepieciešamas asinis, to nepietrūktu. Ļoti gaidīti ir 0 rēzus negatīvās, A rēzus negatīvās, B rēzus negatīvās un A rēzus pozitīvās asins grupas donori.

Mistre stāstīja, ka jūlija pirmajā nedēļā, kad tika sākta kampaņa, asinis ziedot bija atnākuši 1324 cilvēki, savukārt augusta otrajā nedēļā tikai 875, bet trešajā nedēļā - 1041.

Pagājušajā nedēļā vidēji dienā asinis ziedot bija atnākuši 148 cilvēki, kas nav pilnīgi pietiekami, lai uzturētu asins rezerves pietiekošā daudzumā. Lai nodrošinātu pietiekamus asins krājumus, vidēji dienā nepieciešams, lai asinis ziedotu 150 cilvēki. Turklāt no atnākušajiem apmēram 10-15% cilvēku netiek pieņemti dažādu iemeslu dēļ, piemēram, vispārējas veselības problēmas, ērces kodums, zems hemoglobīna līmenis asinīs, skaidroja Mistre.

Viņa gan atzīmēja, ka donoru skaita kritumu augustā ietekmējis arī tas, ka augusta otrajā nedēļā saistībā ar pārcelšanos uz jaunām telpām nestrādāja VADC Latgales filiāle Rēzeknē, kā arī uz atvaļinājumu laiku divas nedēļas bija slēgta Asins sagatavošanas nodaļa Liepājas reģionālajā slimnīcā. Savukārt pagājušajā nedēļā tehnisku iemeslu dēļ dažas dienas nestrādāja VADC mobilais autobuss.

Šodien līdz plkst.14 asinis iespējams ziedot Liepājas Latviešu biedrības namā, Rožu laukumā 5/6. Savukārt Rīgā līdz plkst.15 asinis iespējams ziedot pie Dailes teātra.

Rīt VADC donorus gaidīs Brocēnu kultūras namā, Lielcieceres ielā 10, no plkst.10 līdz 13. Tāpat asinis būs iespējams ziedot Varakļānu poliklīnikā, Pils ielā 25a, no plkst.9 līdz 12. Donori otrdien, 25.augustā, tiks gaidīti arī Rīgā, AS "Aldaris" telpās, Tvaika ielā 44. Tur asinis varēs ziedot no plkst.9 līdz 13.

Trešdien, 26.augustā, asinis būs iespējams ziedot Brīvības pieminekļa laukumā no plkst.10 līdz 14.

Savukārt ceturtdien, 27.augustā, donori tiks gaidīti Rīgā, "Palīdzības centra" telpās, Krišjāņa Barona ielā 130/3, no plkst.15 līdz 18. Tāpat asinis no plkst.13 līdz 18 varēs ziedot tirdzniecības centrā "Domina", kā arī Kalsnavas pagasta administrācijas ēkā, Pārupes ielā 2, no plkst.9 līdz 12.

Piektdien, 28.augustā, donori no plkst.10 līdz 14 tiks gaidīti Rīgā, Centrālajā dzelzceļa stacijā, kā arī no plkst.9 līdz 15 Jelgavā, Hercoga Jēkaba laukumā.

Donori katru dienu arī aicināti ziedot asinis VADC telpās Rīgā, Sēlpils iela 6.

Asinis regulāri iespējams ziedot arī Daugavpilī, Jēkabpilī, Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē, Valmierā un Ventspilī. Vairāk informācijas iespējams atrast tīmekļa vietnē "www.donors.lv".

Jau ziņots, ka Latvijā asinis regulāri ziedo tikai 1,7% no iedzīvotājiem, kuri to varētu darīt.

Lai nodrošinātu pastāvīgu asins krājumu papildināšanu un pilnībā nodrošinātu slimnīcu pieprasījumu, kā arī lai nebūtu jāatliek plānveida operācijas, VADC jūlija sākumā sāka kampaņu "Mums ir viena asinsrite". Tās laikā ar televīzijas, radio un preses reklāmu palīdzību iedzīvotājiem tiks atgādināts, ka vajadzība pēc stabilām asins rezervēm var skart jebkuru cilvēku un asinis var ziedot trīs reizes gadā.

Svarīgākais