Vienojas par papildu ieņēmumiem no azartspēļu nodokļa un akcīzes alkoholam palielināšanas

© F64

Koalīcijas darba grupa vienojusies par papildu ieņēmumiem no azartspēļu nodokļa un akcīzes alkoholam palielināšanas, šodien žurnālistiem pavēstīja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK valdes loceklis Imants Parādnieks.

No azartspēļu nodokļa apmēram 10% pieauguma attiecībā uz spēļu automātiem un spēļu galdiem 2016.gadā paredzēti ienākumi apmēram trīs miljoni eiro, 2017.gadā seši miljoni eiro un 2018.gadā deviņi miljoni eiro.

Attiecībā uz alkohola akcīzes nodokļa palielināšanas apjomu vēl paredzētas diskusijas, it sevišķi par tā paaugstināšanu alum, taču ienākumu pieaugums no šāda soļa tiek rēķināts vairākos miljonos eiro.

Paredzēts, ka stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem akcīzes nodoklis pieaugs par 3%, savukārt vīniem un alum pieaugums būs līdzīgs tam, kāds bija paredzēts iepriekš izskatīšanai Saeimā nodotajā likumprojektā, žurnālistiem norādīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs. Alum pieaugums varētu būt nedaudz lielāks kā likumprojektā. Šadurskis gan norādīja, ka par šīm izmaiņām ir vienojusies tikai darba grupa, tāpēc "akmenī tās nav iecirstas".

Iepriekš Saeimā iesniegtais likumprojekts paredzēja, ka, piemēram, akcīzes nodoklis alum 2016.gadā varētu tikt palielināts par 10,5%, bet 2017.gadā - vēl par 4,8%, līdz tas sasniedz 4,4 eiro par 100 litriem, bet akcīzes nodokli vīnam plāno palielināt par 5,7% 2016.gadā, kā arī par 5,4% 2017.gadā.

Vienošanās ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) paredz, ka iegūtie līdzekļi tiks novirzīti brīvpusdienām 5.klases audzēkņiem no 1.septembra, savukārt atvērta diskusija palikusi par atlaidēm vilciena biļetēm goda ģimeņu apliecības turētājiem jeb ģimenēm ar vismaz trīs bērniem. Paredzēts turpināt goda ģimeņu apliecību programmu, pastāstīja politiķis.

Parādnieks norādīja, ka koalīcijas budžeta darba grupa savu darbu ir pabeigusi un ka tālāk diskusijas paredzētas valdībā.

 

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais