Psihiatrs: Āboltiņai ir bērna visvarenības ilūzija

© youtube.com

Bērnībā cilvēks piedzīvo tā saucamo visvarenības ilūziju un bieži vien, ja cilvēks ir ilgu laiku politikā, tā tiek novērota arī politiķiem, tostarp partijas "Vienotība" līderei Solvitai Āboltiņai. Tādu viedokli radio "Baltkom" pauda ārsts-psihiatrs Ariels Rezņiks-Martovs, raksta portāls mixnews.lv

„Agrā bērnībā cilvēks piedzīvo tā saucamo visvarenības ilūzijas periodu, kad visi griežas ap mazuli un jebkura viņa vēlme tiek izpildīta. Agri vai vēlu notiek sadursme ar realitāti. Tā ir sava veida krīze, diskomforts, kas ir jāpārdzīvo, lai saprastu, ka pasaule negriežas ap cilvēku. Ilga būšana politikā atjauno šo bērna visvarenības izjūtu. Tāpēc Āboltiņas uzvedība – tā ir cietsirdīga bērna uzvedība, kas kaitina un izsmej cilvēkus un nepārdzīvo par sekām,” skaidro psihiatrs.

Pēc viņa teiktā, Āboltiņas uzvedībā nebija histērijas vai izmisuma pazīmes, tādēļ klasificēt to kā nervu sabrukumu nevar. Ārsts uzskata, ka tā bija ņirgāšanās savas nesodāmības sajūtas iespaidā.

Visa veida vara samaitā, absolūta vara samaitā absolūti. Neierobežota vara saēd sirdsapziņu, nocietina sirdi un atņem spēju atbildīgi domāt,” psihiatrs citēja angļu vēsturnieku un politiķi Lordu Ektonu.

Tāpat viņš norādīja, ka Āboltiņa varēja tā rīkoties, jo uzskata, ka pensionāru pūlis neietekmēs viņas nākotni.

„Politiķis, vēl jo vairāk – pazīstams politiķis, kas atļaujas pasmieties par pensionāriem, kuriem ir grūta dzīve, tiešām ir zaudējis saikni ar realitāti, un cilvēkiem likumīgā veidā ir jāatgādina viņam par trauslo stāvokli,” uzskata psihiatrs.

Jāpiebilst, ka sociālajos tīklos plašu rezonansi izraisījusi Āboltiņas rīcība - viņa pensionāru piketa laikā izgāja no vienas Saeimas ēkas un devās uz citu parlamenta ēku un skaļi ūjināja.