DIENAS SVARĪGĀKO NOTIKUMU KOPSAVILKUMS

© bbc.com

Dienas svarīgāko notikumu apskats.

SPRIEDZE KOREJAS PUSSALĀ:Ziemeļkoreja ceturtdien izvirzījusi Seulai ultimātu, pieprasot 48 stundu laikā aizvākt pie robežas novietotos skaļruņus, kas izplata dienvidkorejiešu propagandas vēstījumus, pretējā gadījumā piedraudot ar militāru uzbrukumu, ziņo Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.Ziemeļkorejas armijas ultimāts saņemts par ārkārtas militāro sakaru līniju, teikts ministrijas izplatītajā paziņojumā.Ultimāta termiņš beidzas sestdien plkst.17 (plkst.11 pēc Latvijas laika).Pirms ultimāta nosūtīšanas Ziemeļkoreja pār robežu uz Dienvidkorejas teritoriju raidīja raķeti. Dienvidkorejiešu armija uz to reaģēja ar pretuguni, izmantojot 155 milimetru haubices. Dienvidkorejas artilērija izšāva uz Ziemeļkorejasteritoriju vairākus desmitus šāviņu.

NATO CENTRS: Rīgā bāzētais NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs spēs risināt visām NATO dalībvalstīm nozīmīgus jautājumus, tā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiekošajā konferencē "The Riga StratCom Dialogue: Perception Matters" norādīja bijušais Latvijas aizsardzības un ārlietu ministrs, pašreizējais Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Artis Pabriks (V). Atklājot konferenci, pašreizējais NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Kārkliņš vērsa klātesošo ekspertu uzmanību, ka centrs īsā laika posmā ir panācis rezultātus, pēta propagandu, kā arī sociālo mediju izmantošanu. 

PAPILDUS FINANSĒJUMS: Principā ir skaidrs, kur ņemt nepieciešamo papildu finansējumu valsts 2016.gada budžetā, lai gan diskusijas vēl turpinās, pēc šodienas koalīcijas budžeta darba grupas sēdes žurnālistiem sacīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis (V).Viņš gan nesniedza papildu informāciju par konkrētiem skaitļiem un līdzekļu avotiem, jo izstrādātais darba variants vēl ir jāapspriež koalīcijas partijās. Šadurskis piebilda, ka darba grupas sarunās ir atrasts veids, kā "dabūt nulles bilanci".

SODS PAR TRAĢĒDIJU: Saistībā ar traģisko negadījumu SIA "Varakļānu veselības aprūpes centrs", kurā, iekrītot lifta šahtā, bojā gāja divus gadus vecs bērns, iestādes vadītājai varētu izteikt aizrādījumu. Kā aģentūrai LETA pastāstīja Varakļānu novada domes priekšsēdētājs Māris Justs ("Vienoti novadam"), pašvaldība šobrīd vēl gaida negadījuma izmeklēšanas rezultātus, taču tiek pieļauta doma, ka aizrādījumi centra vadītājai un domes deputātei Dinai Inķēnai ("Vienoti novadam") tiks izteikti.Ja kāds ekspluatācijas laikā būtu iedomājies, ka varētu notikt šāda nelaime, lifts, protams, netiku pieņemts, norādīja Justs.

RĪGAS NAMSAIMNIEKS: Dzīvokļu īpašnieki Rīgā ir spiesti apmaksāt pašvaldības uzņēmuma "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) nelikumīgās darbības, izšķērdību un nolaidību, kā arī fiktīvi nodarbinātus cilvēkus, revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK). Revidenti secinājuši, ka uzņēmuma noteiktās dzīvojamo māju pārvaldīšanas maksas pamatojums nav izsekojams un to nav iespējams salīdzināt ar RNP faktiskajiem izdevumiem. Maksā esot iekļauti arī tādi izdevumi, kas nemaz nav saistīti ar ēkas pārvaldīšanu.

Svarīgākais