TM piedāvā atteikties no SIA pamatkapitāla samazināšanas, tā vietā ieviešot mikrosabiedrības

Lai labāk aizsargātu kreditorus, Komerclikumā tomēr nebūtu jāsamazina sabiedrību ar ierobežotu atbildību (SIA) minimālais pamatkapitāla lielums no 2000 līdz 100 latiem, uzskata Tieslietu ministrija (TM), kura tā vietā piedāvā izveidot jaunu uzņēmējdarbības formu - mikrosabiedrību ar ierobežotu atbildību (MSIA), kuras pamatkapitāls varētu būt no viena līdz 2000 latiem.

Kā ziņots, 14.janvārī Saeima konceptuāli atbalstīja grozījumus Komerclikumā, kas paredz samazināt SIA minimālo pamatkapitāla lielumu līdz 100 latiem pašreizējo 2000 latu vietā. Saskaņā ar šiem grozījumiem vienlaikus plānots saglabāt nosacījumu, ka, dibinot SIA, pamatkapitāls ir apmaksājams vismaz 50% apmērā. Līdz ar to, lai nodibinātu SIA, līdzšinējo 1129,5 latu vietā personai minimāli būtu nepieciešami 179,5 lati, ieskaitot arī dažādas papildu izmaksas.

Savukārt šodien valdībā izskatītie TM izstrādātie priekšlikumi grozījumiem Komerclikumā uz otro lasījumu Saeimā paredz tomēr saglabāt SIA pamatkapitālu 2000 latu apmērā. Šādu priekšlikumu lietderīgumu TM skaidro ar iespējamiem riskiem, ko trešajām personām, piemēram, kreditoriem, varētu radīt vienīgi likumā noteiktā SIA minimālā pamatkapitāla samazināšana.

Lai veicinātu tieši mikro komersantu - individuālo un ģimenes komercsabiedrību - darbību un attīstību, īpašu vērību pievēršot komercdarbības uzsākšanas atvieglošanai, TM piedāvā veidot MSIA, kuru pamatkapitāls sākotnēji būtu mazāks par 2000 latiem, bet ne mazāks par vienu latu. Līdz ar to MSIA dibinātājs varētu izvēlēties pamatkapitāla lielumu minētajās robežās, aģentūrai LETA skaidroja TM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Jana Saulīte.

Izstrādātais priekšlikums paredz, ka MSIA dibinātāji un dalībnieki varētu būt tikai fiziskas personas un to maksimālais skaits nepārsniegs piecus cilvēkus. Vienlaikus MSIA dalībnieki paši pildītu arī valdes funkcijas.

TM komerctiesību speciālisti skaidro, ka minimālā prasība mikrosabiedrības pamatkapitālam izvēlēta viena lata apmērā, jo tādējādi, dibinot mikrosabiedrību, minētā summa nebūtu jāiemaksā bankas kontā un par tās samaksu nebūtu jāsaņem bankas izziņa, kas vēlāk jāiesniedz Uzņēmumu reģistrā. Līdz ar to vēl vairāk samazinātos MSIA dibināšanas izdevumi un laiks, tomēr, mikrosabiedrībai attīstot savu komercdarbību, tās pamatkapitāls desmit gadu laikā būtu jāpalielina līdz 2000 latiem, katru gadu veidojot obligāto rezervi. Obligātajā rezervē būtu ieskaitāmi 25% no mikrosabiedrības peļņas, un tā būtu izmantojama pamatkapitāla palielināšanai.

Tādējādi MSIA dibināšanas minimālie izdevumi būtu 77,75 lati - viena lata pamatkapitāls, 50 latu valsts nodeva par reģistrāciju, 24 lati par publikāciju laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un 2,75 lati par parakstu apliecināšanu.

Par TM izstrādātajiem priekšlikumiem grozījumiem Komerclikumā vēl būs jālemj Saeimai.