T.s. Lemberga prāvu atkal bremzē liecinieku neierašanās

© F64

Uz plānotajām pratināšanām tā dēvētajā Lemberga prāvā neieradās nedz miljonārs Jūlijs Krūmiņš, nedz Šveices advokāts Mišels Retorē. Tiesas sēdes tika atceltas līdz pirmdienai, kad pēc vairāku gadu pārtraukuma paredzēts atsākt miljonāra Aināra Gulbja pratināšanu.

Liecinieku neierašanās dēļ kārtējās tiesvedības sezonas pirmā nedēļa pēc vasaras atvaļinājumiem tika izniekota.

Pirmajā tiesas sēdē pēc tiesnešu atvaļinājuma bija paredzēts turpināt pratināt miljonāru Jūliju Krūmiņu. Tiesnesis Boriss Geimans paziņoja, ka viņam nav darīti zināmi miljonāra neierašanās cēloņi. Tiesnesis neslēpa, ka par tiesas pavēstes saņemšanu parakstījies nevis pats J. Krūmiņš, bet gan miljonāra īpašumu apsargs. B. Geimans vaicāja procesa dalībniekiem viedokli, ko darīt ar J. Krūmiņu. Ar pārsteidzošu un uz tiesu nenākošos lieciniekus atbalstošu runu uzstājās valsts apsūdzības uzturētāju grupas vadītājs Lemberga krimināllietā prokurors Juris Juriss. Prokurors paziņoja, ka viņam «vienaldzīgs šis liecinieks» (domāts J. Krūmiņš). Tāpat vienaldzīgi esot visi citi valsts apsūdzības jau nopratinātie liecinieki. Prokurors paziņoja, ka valsts apsūdzībai šajā kriminālprocesā atlicis pratināt vēl tikai «dažus» lieciniekus. Varēja manīt, ka šāds prokurora atbalsts nenācējiem uz tiesu radīja neizpratni vairākos procesa dalībniekos. Atbilstoši Prokuratūras likuma 5. pantam prokuroram jāievēro personu vienlīdzība likuma un tiesas priekšā. Tas nozīmē, ka prokuroram nevis jāatbalsta liecinieku nenākšana uz tiesu, bet gan jābūt ieinteresētam, lai arī citiem procesa dalībniekiem tiktu nodrošinātas viņu tiesības pārbaudīt pierādījumus, iztaujājot lieciniekus.

No B. Geimana teiktā varēja noprast, ka īsi pirms tiesas sēdes tienesis saņēmis elektronisko vēstuli no M. Retorē. Vēstule tiesas zālē tika iztulkota. Tajā teikts, ka lieciniekam uzradušās «steidzamas darīšanas», tāpēc ierašanās Rīgas apgabaltiesā uz liecību sniegšanu neesot bijusi iespējama. Tiesa procesa dalībniekiem vaicāja, vai iespējams nolasīt pirmstiesas izmeklēšanā sniegtās liecības, uz ko advokāts Jānis Rozenbergs norādīja, ka tiesas procesā klātos ievērot līdztiesības principu un ļaut arī apsūdzētajiem uzdot jautājumus lieciniekiem.

Tiesa paziņoja, ka pēc plāna pirmdien tiesā būtu jāierodas A. Gulbim. Viņa nopratināšanas turpināšanai ieplānotas trīs tiesas dienas.



Latvijā

Valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi nākamajā gadā plānoti 15,081 miljarda eiro apmērā, savukārt izdevumi - 17,093 miljardu eiro apmērā, paredz Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais un izskatīšanai valdībā iesniegtais likumprojekts valsts budžetu 2025.gadam un budžeta ietvaru 2025., 2026. un 2027.gadam.