Latvija sniegs atbalstu nolaupītā Kohvera lietā

© news.err.ee

Latvija sniegs maksimālu atbalstu starptautiskai jautājuma risināšanai Igaunijas Drošības policijas (KaPo) līdzstrādnieka Estona Kohvera lietā, kuram Pleskavas tiesa trešdien piesprieda 15 gadu cietumsodu stingrā režīma cietumā, uzsvēra Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vaicāts par Krievijas tiesas lēmumu, Vējonis norādīja, ka nosoda šāda lēmuma pieņemšanu, jo netika ievērotas starptautisko normu prasības. "Ir bijuši pārkāpumi izmeklēšanas procesā - saskaņā ar Igaunijas sniegto informāciju," sacīja prezidents.

Viņš arī informēja, ka Latvija sniegs maksimālu atbalstu, un atkārtoti uzsvēra, ka nosoda tiesas lēmumu.

LETA jau vēstīja, ka arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) stingri nosodījis Krievijas tiesas lēmumu Igaunijas drošībniekam Kohveram piespriest 15 gadu cietumsodu.

Ministrs sociālajā tīklā "Twitter" norādījis, ka nosoda pretlikumīgo spriedumu un cietumsodu, kā arī piebilda, ka Krievijai Kohvers ir jāatbrīvo un jāļauj viņam atgriezties Igaunijā.

Savukārt, kā norādījusi Ārlietu ministrija, pēc tās rīcībā esošās informācijas, virsnieks tika nolaupīts Igaunijas teritorijā, kas ir starptautisko tiesību pārkāpums, kā arī pašā tiesas procesā ir konstatēta virkne pārkāpumu. Līdz ar to tiesas spriedums ir atzīstams par prettiesisku un ir atceļams, uzskata ministrija.

LETA jau vēstīja, ka Pleskavas tiesa Maskavas specdienestu nolaupītajam Igaunijas Drošības policijas (KaPo) līdzstrādniekam Estonam Kohveram trešdien piesprieda 15 gadu cietumsodu. Pleskavas tiesa Kohveru atzina par vainīgu spiegošanā, kontrabandā, nelikumīgā ieroču glabāšanā, kā arī piecās apsūdzības epizodēs par nelikumīgu robežas šķērsošanu. Igaunijas drošībniekam piespriests 15 gadu cietumsods, kā arī 100 000 rubļu (1430 eiro) naudas sods.

Kā ziņots, Krievijas drošības dienesti pērn 5.septembrī nolaupīja Kohveru Luhamā, Igaunijas dienvidaustrumos pie Igaunijas un Krievijas robežas, un ar varu aizveda uz Krieviju, kur viņš apsūdzēts spiegošanā.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais