Pērn iznīcināti vairāk nekā 24 miljoni nelegālas izcelsmes tabakas izstrādājumu

Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts aģentūra "Nodrošinājuma valsts aģentūra" (NVA) šodien uzsāka vairāk nekā 18 000 000 dažāda veidu cigarešu iznīcināšanu. Valsts aģentūra iznīcināšanas procesa izpildei pieaicinājusi sabiedrību ar ierobežotu atbildību "Centība V", kura pašu procesu nodrošina ar specializētas tehnikas palīdzību.

Iepriekšējos gados IeM NVA, procesu virzītāju uzdevumā veikusi ievērojama apjoma nelegālas izcelsmes tabakas izstrādājumu glabāšanu un iznīcināšanu. 2008.gadā kopumā iznīcināts vairāk nekā 36 miljoni cigarešu, bet 2009.gadā. iznīcināts vairāk nekā 24 miljoni nelegālas izcelsmes tabakas izstrādājumu.

Atsevišķos medijos izskanējusi hipotēze, ka krīzes laikā būtu jāapsver iespēja cigarešu vai citu konfiscēto un izņemto mantu nodošana mazturīgajiem iedzīvotājiem. Jāatgādina, ka IeM NVA organizē administratīvo pārkāpumu lietās izņemtās mantas realizāciju vai iznīcināšanu saskaņā ar atbildīgās institūcijas (amatpersonas) lēmumu.

"Nav neviena ārēja faktora, kas iznīcinātu tik daudz cilvēku kā smēķēšana. Latvijā smēķēšana ir tiešais iemesls vismaz 5000 cilvēku nāvei ik gadu," komentē Latvijas ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

"Uzskatu, ka akcizēto preču bezatlīdzības nodošana patērētājam ir tirgus situāciju deformējoša, tādēļ nav pieļaujama. Legālā akcīzes preču tirgus dalībnieki ļoti lielas naudas summas maksā valsts budžetā nodokļu veidā par veselībai kaitīgu produktu ražošanu, tiem arī jānodrošina preču kvalitātes standartus, jāizpilda sarežģītas administratīvas prasības. Iepludinot tirgū lielus daudzumus nelegālu preču, tirgus tiek izkropļots, un visvairāk no tā ciestu apzinīgie nodokļu maksātāji un valsts budžets. Ar valsts "svētību" riskam tiktu pakļauti arī paši patērētāji, nododot tiem lietošanai nezināmas izcelsmes un apšaubāmas kvalitātes preces. Esmu par legālu biznesu un godīgu konkurenci" skaidro Gunta Kauliņa, Dr. Oec., profesionālo pakalpojumu firmas KPMG nodokļu menedžere.

Latvijā

Mūsdienu digitālajā laikmetā krāpnieki kļūst arvien aktīvāki un veidi, kā tie darbojas arvien "radošāki" - sākot no krāpnieciskiem telefonzvaniem līdz pat cilvēka identitātes zādzībām. Kādi šobrīd ir TOP 3 izplatītākie veidi kā iedzīvotājiem izkrāpj naudu, un kā pasargāt sevi, lai nekļūtu par vienu no upuriem, dalās Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma.

Svarīgākais