LU nepiekrīt iesaistīties rezidentūras vietu finansēšanā

© F64

Latvijas Universitāte (LU) nepiekrīt, ka tai būtu jānodrošina papildu rezidentūras vietas topošajiem ārstiem no saviem līdzekļiem, šodien valdības sēdē norādīja universitātes pārstāvji.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti vērsās Veselības ministrijā (VM), lai runātu par sabalansētu medicīnas studijās uzņemto studentu skaitu ar valsts apmaksātā rezidentūrā studējošo skaitu. To nepieciešams darīt, jo šobrīd no 280 medicīnas studentiem, kuri iegūst diplomu - gan valsts finansētiem, gan tiem, kuri mācās par saviem līdzekļiem -, tikai 200 tiek uzņemti valsts apmaksātā rezidentūrā.

Ministru kabinets ir sagatavojis atbildes vēstuli Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai, kurā norādīts fakts, ka, neskatoties uz ierobežotajiem valsts budžeta līdzekļiem augstākās izglītības programmas "Ārstniecība" studiju vietu un arī rezidentūras finansēšanai, LU uzņem vairāk studentus studijām valsts budžeta vietās, nekā to paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ikgadējais rīkojums.

VM lūdza LU sniegt skaidrojumu par budžeta vietu skaita faktisko palielinājumu, kā arī sniegt informāciju par faktisko budžeta un maksas studiju vietu skaitu studiju programmā "Ārstniecība", to norādot pa studiju gadiem laika periodā no 2015.gada līdz 2018.gadam, tomēr pieprasīto informāciju vēl nav saņēmusi.

Ņemot vērā, ka Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) ekonomiskās krīzes un pēckrīzes periodā ir ievērojusi VM norādījumus par studentu uzņemšanu attiecīgajā studiju programmā un nav pārsniegusi IZM ikgadējos rīkojumos noteikto studiju vietu skaitu, bet LU turpināja palielināt studiju vietu skaitu un attiecīgi absolventu - nākamo rezidentu - skaitu, Ministru kabinets uzskata, ka situācijas risināšanā par nepietiekamām rezidentūras vietām ir jāiesaistās arī LU, nodrošinot papildus no LU līdzekļiem finansētas rezidentūras vietas.

LU gan valdības sēdē iebilda pret to, ka situācija tiek risināta šādi.

VM jaunajās politikas iniciatīvās 2016.gadam ir aicinājusi rast iespēju nodrošināt papildu 30 rezidentu uzņemšanu 2016.gadā, lai nodrošinātu ģimenes ārstu pieejamību ar optimālo pacientu skaitu, un 100 rezidentu uzņemšanu ik gadu papildus jau plānotajai 200 rezidentu uzņemšanai. Tādējādi plānots nodrošināt rezidentūras vietas lielākai daļai medicīnas studiju beidzēju un risināt ārstu trūkuma problēmu reģionos. Tam 2016.gadam tika prasīts 658 601 eiro, 2017.gadam - 3,049 miljoni eiro, bet 2018.gadam - 5,077 miljoni eiro.

VM skaidro, ka šobrīd no valsts budžeta līdzekļiem finansējamo rezidentūras vietu skaitu plāno atbilstoši pieejamajiem valsts budžeta līdzekļiem un no 2013.gada līdz 2015.gadam no valsts budžeta līdzekļiem ik gadu finansētas 200 rezidentūras vietas, kas ir maksimālais iespējamais esošajā budžeta situācijā.

Latvijā

Iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi Jūrmalā turpina pieaugt, sasniedzot augstāko vērtējumu pēdējo 25 gadu laikā, atsaucoties uz Sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" veikto aptauju, aģentūru LETA informēja pilsētas pašvaldībā.

Svarīgākais