No valsts sociālajiem pabalstiem nevarēs piedzīt parādus

Saskaņojot Valsts sociālo pabalstu likumu ar izmaiņām Civilprocesa likumā, no valsts sociālajiem pabalstiem, pamatojoties uz tiesas un citu institūciju (amatpersonu) lēmumiem, nevarēs piedzīt parādus.

Šodien šādus grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā pieņēma valdība, tācu tie vēl jāpieņem Saeimā.

Parādus no valsts sociālajiem pabalstiem (izņemot bērna piedzimšanas pabalstu un apbedīšanas pabalstu) Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra varēs piedzīt tikai tad, ja tie būs pārmaksāti paša cilvēka vainas dēļ – sniegta nepatiesa vai nepilnīga informācija, nav paziņots par pārmaiņām, kas varētu ietekmēt tiesības uz pabalstu. Šādā gadījumā aģentūra katru mēnesi varēs ieturēt ne vairāk kā 10% no izmaksājamā pabalsta apmēra, ieturētās summas ieskaitot valsts pamatbudžetā.

2009.gada 17.decembrī Saeima pieņēma Grozījumus Civilprocesa likumā. Tie stājas spēkā 2010. gada 1. februārī. Grozījumi paredz, ka parādu piedziņu nevar vērst uz sociālajiem pabalstiem.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais