Magoņa aizturēšana neietekmēs tranzīta apjomus uz Latviju

© F64

VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētāja Uģa Magoņa aizturēšanai nevajadzētu ietekmēt Krievijas tranzīta apjomus uz Latviju, šodien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" atzina ekspremjers, AS "Latvijas Gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.

Kalvītis atteicās komentēt Magoņa aizturēšanu, taču uzsvēra, ka šim faktam nevajadzētu ietekmēt Krievijas tranzīta apjomus uz Latviju, jo Krievijā ekonomiskie apsvērumi dominē pār citiem apsvērumiem.

"Patlaban Krievijā ir ekonomiskās problēmas, jāpārdod resursi," piebilda Kalvītis.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Magoni tur aizdomās par liela apmēra kukuļa pieņemšanu. KNAB oficiāli sniegtā informācija ir skopa - pierādījumu kopums dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka kukulis, kura apmēru birojs neatklāj, saņemts saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" iepirkumu.

Portāls "Diena.lv" iepriekš ziņoja, ka Magonis, iespējams, tiek turēts aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā ar "LDz ritošā sastāva servisa" nesenu daudzmiljonu iepirkumu - četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Igaunijas miljonāram Oļegam Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest".

Osinovskis savukārt noliedzis korupciju darījumā par lokomotīvju pārdošanu LDz, vēstīja Igaunijas portāls "Delfi.ee".

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" ziņoja, ka nepilnu pusmiljonu eiro liels kukulis tika atrasts Magoņa automašīnā viņa aizturēšanas brīdī.

Krimināllikums par Magonim inkriminēto noziegumu paredz brīvības atņemšanu no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu.

Magonis LDz valdes priekšsēdētāja amatu ieņēma nepilnus desmit gadus - kopš 2005.gada 1.septembra. Pirms tam no 2003.gada viņš bija šī uzņēmuma padomes loceklis un padomes priekšsēdētājs. Magonis pagājušajā piektdienā no amata atbrīvots.

 

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais