Deputāti nevar vienoties par Latvijas pozīciju Grieķijas jautājumā

© f64

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputātiem šodien norit smagas diskusijas par Latvijas pozīciju sarunās par trešo apjomīgo Grieķijas tautsaimniecības glābšanas programmu. Deputātiem ir dažādi viedokļi, turklāt balsojumos piedalās ne visi parlamentārieši, tādējādi trūkst kvoruma lēmumu pieņemšanai.

 

Šodien paredzēta eirozonas finanšu ministri tikšanās, kurā tiks lemts par šo aizdevuma programmu. Latvijas pozīcija būšot līdzīga Vācijas, Austrijas, Nīderlandes, Somijas, Igaunijas un Lietuvas nostājai šajā jautājumā, šodien Eiropas lietu komisijas sēdē skaidroja Finanšu ministrijas (FM) Fiskālās politikas departamenta direktors Nils Sakss.

Tāpat Latvija vēlas nodrošināties pret gadījumu, ja parādīsies iniciatīva par parāda norakstīšanu - tad to varētu atbalstīt tikai pie nosacījuma, ja Latvijas izdevumi pilnībā tiks kompensēti, piebilda Sakss.

Sākotnēji šis punkts Latvijas pozīcijā paredzēts kā ceturtais pēc kārtas, tomēr komisijas vadītāja Lolita Čigāne (V), ņemot vērā deputātu paustās bažās, rosināja to izcelt kā pirmo punktu, nedaudz to redakcionāli mainot. Tomēr pagaidām deputātiem šo lēmumu neizdevās pieņemt, jo divos balsojumos pēc kārtas nebija kvoruma, jo ne visi parlamentārieši tajā piedalījās.

Pirmajā balsojumā nepiedalījās nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-'Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāti, kā arī "Saskaņas" pārstāvji, bet otrajā balsojumā – "Saskaņas" deputāti.

Pēc otrā balsojuma komisijas vadītāja izsludināja sēdē pārtraukumu uz desmit minūtēm.

Kopumā jautājums par Latvijas pozīciju raisīja daudzus jautājumus un deputātiem bija dažādi viedokļi par to. Deputāte Jūlija Stepaņenko (S) arī kritizēja lēmuma pieņemšanas procedūru, norādot, ka Latvijas pozīcija nebija pieejama laicīgi un lēmums tiek pieņemts steigā. Čigāne skaidroja, ka pozīcija deputātiem tika izsūtīta vakar vakarā, kad FM to sagatavoja. Stepaņenko gan apgalvoja, ka e-pastu nebija saņēmusi.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais