Bez maksas varēs pusdienot arī ceturtā klase

© F64

Jaunajā mācību gadā valsts apmaksātas brīvpusdienas saņems visi pirmo četru klašu skolēni, bet attiecībā uz pārējo klašu audzēkņiem situācija pašvaldībās ir visai atšķirīga. Ir vietas, kur visiem izglītojamajiem nodrošināta bezmaksas maltīte, ir, kur tikai noteiktam vecuma posmam, bet ir arī vietvaras, kur šādus bonusus saņem tikai trūcīgās un daudzbērnu ģimenes.

Pagājušajā mācību gadā brīvpusdienas par valsts budžeta līdzekļiem nodrošinātas 1. līdz 3. klašu skolēniem. Valdība nule pieņēmusi lēmumu šādu iespēju no šā gada 1. septembra piešķirt arī 4. klašu audzēkņiem. Atbilstoši statistikas datiem, šogad vispārējās izglītības iestādēs 1. līdz 4. klasē mācīsies 82 282 skolēni. 2014. gadā brīvpusdienām tika atvēlēti 11 679 100 eiro, bet 2015. gada budžeta plāns ir 15 552 570 eiro, plus papildu 2 150 947 eiro un 2016. gadā – 16 068 170 eiro, plus 4 473 384 eiro, skaidro Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), norādot, ka bērnu ēdināšanas izdevumus paredzēts segt no ienākumiem, kas gūti, iekasējot akcīzes nodokli.

IZM arī atgādina, ka sabiedrības veselības pamatnostādnēs jau šobrīd esot noteikts, ka, sākot ar 2016. gadu, pakāpeniski jānodrošina valsts apmaksātas brīvpusdienas skolēniem līdz 6. klasei vispārējās izglītības iestādēs. Savukārt valdības rīcības plāns paredz līdz 2018. gada novembrim ieviest veselīgas bezmaksas brīvpusdienas 4. līdz 6. klašu skolēniem.

Pašlaik brīvpusdienu nodrošinājums Latvijas vietvarās ir visai atšķirīgs. Daļa ir spējusi apmaksāt bezmaksas maltīti visiem pašvaldības izglītības iestāžu skolēniem. Piemēram, no lielajām pilsētām tāda priekšrocība ir Jūrmalas bērniem, bet Daugavpilī tāds bonuss pienākas visiem pamatskolēniem un šogad arī sešgadniekiem, informēja Daugavpils domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inese Andiņa. Rēzeknē un Rīgā papildus brīvpusdienas netiek piešķirtas (tās pienākas trūcīgo ģimeņu atvasēm), jo pašvaldība visiem pilsētas skolēniem nevarot sniegt šādu iespēju. Savukārt Ventspilī tiek segta puse no summas, kas jāmaksā par kompleksajām jeb tā saucamajām veselīgajām pusdienām. Šādu iespēju izmantojot vairāk nekā puse visu klašu skolēnu, norādīja Ventspils domes Izglītības pārvaldes vadītājs Aldis Slavinskis. Jēkabpilī solās vēl izvērtēt iespēju no pašvaldības kabatas apmaksāt brīvpusdienas vēl vienai klašu grupai, tas ir, 5. klases skolēniem.

Lauku novados ir pašvaldības, kas par spīti ne tik lielajai rocībai tomēr pilnībā nodrošina visas izglītības iestādes ar bezmaksas maltīti. Pie tām pieder arī Kārsavas novada vietvara, kas šim nolūkam atvēlējusi vairāk nekā 76 000 eiro. Arī citas Latgales pašvaldības rīkojas līdzīgi, piemēram, Aglonā, kur par velti ēd visi pamatskolēni, un Līvānos, kur tas pienākas arī vidusskolēniem. Vēl daļa novadu cenšas vismaz vienai klašu grupai ļaut baudīt bezmaksas pusdienas. Tā tas ir Ciblā un Ludzā, bet Ilūkstē brīvpusdienas vēl saņem arī bērni ar labām sekmēm. Arī citos Latvijas reģionos situācija ir līdzīga – katra vietvara izvērtējusi savas finansiālās iespējas, lemjot par bezmaksas pusdienām saviem izglītojamajiem.



Svarīgākais