Vjetnamiešu izraidīšana Latvijai izmaksā daudz

© bnn-news.com

Pagājušās nedēļas laikā Valsts robežsardze uz Hanoju tranzītu caur Krieviju izraidījusi 33 Vjetnamas pilsoņus, un kopējās šo pilsoņu izraidīšanas izmaksas Valsts robežsardzei bijušas 37 424 eiro.

Šogad kopumā no Latvijas jau izraidīti 134 trešo valstu pilsoņi, kuri bija nelikumīgi šķērsojuši Latvijas valsts robežu vai nelikumīgi uzturējušies valstī pēc vīzu termiņa beigām. No tiem 105 bijuši Vjetnamas pilsoņi, 14 Krievijas, četri Gruzijas un citu valstu pilsoņi, aģentūru LETA informēja Valsts robežsardzē.

Visa 2014.gada garumā piespiedu kārtā tika izraidīti 103 trešo valstu pilsoņi. No tiem 56 bija Vjetnamas pilsoņi.

Jau ziņots, ka Latvija pastiprināti saskaras ar vjetnamiešu mēģinājumiem nelikumīgi šķērsot Latvijas robežu. Valsts robežsardzē iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka Latvijā pēdējos divos gados aizturētos Vjetnamas pilsoņus var nosacīti iedalīt divās daļās. Visi aizturētie vjetnamieši tranzītā bija šķērsojuši Krieviju, kur ieradās legāli - ar tūrisma, darba vai komercvīzu. Daļa no viņiem aptuveni gadu nelegāli bija strādājusi lielākajās Krievijas pilsētās. Pārsvarā vjetnamieši iztiku pelnīja Maskavā vai tās reģionā - tirdzniecībā un šūšanas uzņēmumos.

Savukārt otra daļa imigrantu pēc ierašanās Maskavā ar tiešu avioreisu no Hanojas jau pāris nākamo dienu laikā devās Latvijas un Lietuvas robežu virzienā vai caur Baltkrieviju uz Polijas pusi. Parasti šāda ceļošana notikusi pārvadātāju pavadībā, kuru pakalpojumus organizē vjetnamieši, kas pastāvīgi dzīvo Maskavā. Latvijas robežsargu rīcībā ir informācija, ka Vjetnamas pilsoņu nelegālo imigrāciju caur Baltijas valstīm uz Eiropas Savienību (ES) lielā mērā ietekmē jau izveidojušās vjetnamiešu kopienas tādās ES valstīs kā Vācija un Polija, kuras veicina un finansiāli atbalsta savu tautiešu ieceļošanu Eiropā. Krievijā dzīvojošo vjetnamiešu skaits pēc dažādiem avotiem ir no 150 000 līdz 300 000.

Eiropas Savienības ārējās robežas nelikumīgai šķērsošanai, ņemot vērā nepazīstamo apvidu un nepieciešamību izvairīties no robežsargiem, vjetnamieši izmanto tā dēvēto pārvietotāju pakalpojumus. Shēma ir relatīvi vienkārša: noziedzīgā nolūkā apvienojušies organizatori vai pārvietotāji savāc vjetnamiešu grupu, no katras personas iekasē līdz 10 000 ASV dolāru un mēģina vjetnamiešus nelikumīgi pārvietot pāri ES ārējai robežai. Ja tas izdodas, tad automašīnās tos caur Latviju un Lietuvu nogādā mērķa valstīs - Polijā un Vācijā.

Situācijā, ja kāds vjetnamietis nevar uzreiz apmaksāt noziedznieku pakalpojumus, viņš kļūst par parādnieku un sastopas ar augstu risku kļūt par cilvēktirdzniecības upuri.

Viena nelegālā imigranta izraidīšana uz Vjetnamu izmaksā aptuveni 1700 eiro. Papildus jāpieskaita izdevumi, kas saistīti ar katra aizturētā vjetnamieša izmitināšanu, ceļošanas dokumenta iegūšanu un veselības aprūpi.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.